A legtöbb embernél a HPV okozta fertőzés általában két éven belül magától elmúlik, másoknál azonban elhúzódhat, súlyosabb szövődményeket okozva.

Ha humán papillomavírus (HPV) okozta fertőzése van, felmerülhet a kérdés, hogy vajon magától is elmúlik-e, vagy mielőbbi szakorvosi kezelésre van szükség.

A HPV okozta fertőzés elmúlik magától?

Először is fontos megérteni, hogy nem minden humán papillomavírus okozta fertőzés egyforma. A HPV-infekció világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések egyike, de több mint 200 HPV-törzs létezik. Egyesek egészségi problémákat okoznak, néhány törzs „hatása” a szervezetre azonban még mindig ismeretlen. Tehát amikor a HPV „eltűnéséről” beszélünk, el kell különíteni a genitális szemölcsöket okozó alacsony kockázatú HPV-t a magas kockázatú HPV-től, amely daganatos megbetegedéseket okoz.

HPV-fertőzés védőoltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A HPV-fertőzés magától elmúlik, és sok embernél nem okoz egészségi problémákat. A legtöbb egészséges immunrendszerű ember szervezetéből a HPV egy-két éven belül „kiürül”. Van azonban néhány olyan eset, amikor a HPV okozta infekció gyógyszeres kezelést igényel:

  • Legyengült immunrendszer, beleértve azokat az embereket is, akik transzplantációra várnak.
  • Alacsony kockázatú HPV-fertőzés, amely nem múlik el és genitális szemölcsöket okoz. Ebben az esetben ezeket a szemölcsöket kivágással vagy elégetéssel kezelik. Nincs „garancia” arra, hogy a genitális szemölcsök nem fognak újra kiújulni, mert a HPV oly módon változtatja meg a szervezet sejtjeit, hogy azok növekedni fognak.
  • Magas kockázatú HPV-infekció, amely folyamatosan visszatér, daganatot okozhat. Ez azt jelenti, hogy „megváltoztatja” a méhnyak, a pénisz, a végbélnyílás vagy a száj sejtjeit, így azok rákmegelőző sejtekké alakulhatnak. Ha nem ellenőrzik rendszeresen, végül több év alatt daganatot okozhatnak. Ez a HPV-fertőzöttek körülbelül 10 százalékánál fordul elő.

Melyek a HPV okozta fertőzés gyakori tünetei, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Nagyon gyakori, hogy nem okoz tüneteket. Ha alacsony kockázatú HPV-je van, találhat egy dudort, amely a genitális szemölcsre „utalhat”. A legtöbb embernél csak akkor diagnosztizálják, ha valamilyen elváltozása miatt szakorvoshoz fordul.

Minden nő esetében 21 éves kortól javasolt a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, melynek része a HPV-teszt elvégzése, a 11-12 éves fiúk és lányok számára pedig ajánlott a megelőzésként „szolgáló” HPV-oltás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.