Egy új tanulmány kimutatta, hogy az RNS-ben lévő kis különbségek hogyan teszik lehetővé a vírus szaporodását, potenciális célpontokat teremtve a fertőzés kezelésére.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány megállapította, hogy a HIV a vírus RNS genomját – a „forráskódot”, amelyet egészséges emberi sejtekbe injektál, hogy megfertőzze azokat – mindössze két nukleotidnak tulajdonítható funkciók alapján választja ki.

Csak ez a két nukleotid különbség az, ami ilyen drámai hatást gyakorol. Ha meg tudják akadályozni, hogy a vírus „becsomagolja” a saját genomját, meg tudják akadályozni, hogy elterjedjen a szervezetben.

A tanulmányban részt vevő kutatók abban reménykednek, hogy választ kapnak a HIV-biológiai kutatások egy régóta fennálló kérdésére - honnan tudja a vírus, hogy becsomagolja specifikus RNS-ét, hogy az emberi sejtekben másolható legyen.

HIV szaporodása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ahogyan egy DNS által kódolt genomra van szükségünk, a vírusoknak is megvan a saját genomiális DNS-ük vagy RNS-ük – HIV esetén ez az RNS –, és be kell csomagolniuk a genomiális RNS-t – ez az egész kutatás célja. Ez egy alapvető lépés ahhoz, hogy megértsék a vírus replikációját.

Emberként sokféle RNS található a sejtjeinkben, beleértve a hírvivő RNS-t (mRNS), amely nagyon bőséges – és amelyről a COVID-19-nek köszönhetően ma már mindenki hallott. A HIV-ből származó vírusgenom azonban kis mennyiségben készül, és nagyon szelektíven van csomagolva genomi RNS-ként, amellett, hogy mRNS-ként szolgál vírusfehérjék előállításához. Hogyan találja meg a vírus ezt a genomikus RNS-t, hogy csomagoljon, és ne csak becsomagoljon bármilyen régi RNS-t a sejtjeinkbe?

A kutatók úgy vélték, ha választ találnak erre a kérdésre, akkor esetleg képesek lesznek olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek megakadályozzák a vírus szaporodását, és megakadályozzák az egészséges emberi sejtek megfertőzését.

A kutatók megvizsgálták két közel azonos HIV RNS-szál szerkezetét, és megállapították, hogy a vírus két nukleotid különbséget használt az RNS-szálak legvégén, hogy különbséget tegyen a genomiális RNS és a vírus-mRNS között. Megállapították, hogy az egyiket hatékonyabban csomagolták genomként, mint a másikat az általa kialakított konformációk vagy struktúrák miatt.

Ezek az eredmények hatással lehetnek a jövőbeni HIV-kezelésekre, amelyek az RNS-t célozzák, és különböznének a jelenlegi HIV-kezelésektől, amelyek elsősorban a vírusfehérjéket célozzák.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-shows-how-hiv-copies-itself-in-the-body/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.