Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.

A várandósságot és az azzal járó testi-lelki változásokat szélsőséges érzések kísérik: egyszerre van jelen benne az öröm és az aggodalom. A szervezetünk felkészül az új élet befogadására, kihordására és világra hozatalára. A kilenc hónap alatt más-más okokból, de fogékonyabbá válunk egyes fertőzésekre is, így a babavárás idején végig érdemes fokozott figyelmet fordítanunk az egészségünkre.

Amikor elöntenek a hormonok

Sok kismamát megvisel a terhesség első szakasza: a mindennapokat megkeserítő rosszulléteket hangulatingadozás, leküzdhetetlen fáradtság kísérheti. A mellek megduzzadhatnak, érzékenyebbé válhatnak. A tünetekért a női nemi hormonok, a progeszteron és az ösztrogén szintjének emelkedése a felelős, és megjelenik a porondon a terhességi hormon, a HCG is (ezt érzékelik a terhességi tesztek, sokszor a várandósság első jeleként). A megemelkedett hormonszint meglátszik a bőrön, a keringési rendszer és a belek működésén, és a hüvelyflóra pH-ja is megváltozhat. Az utóbbi kulcsfontosságú a hüvelyi fertőzések tekintetében. A természetesen savas közeg lúgosabbá válása ugyanis gyengíti a hüvely védelmi rendszerét, ami kedvezhet a hüvelyi fertőzések, a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis kialakulásának.

Terhességi diabétesz

A második trimeszterben az arra hajlamosaknál terhességi cukorbetegség alakulhat ki. A szénhidrát-anyagcsere zavara szintén immungyengítő hatású, így kialakulhat visszatérő hüvelygomba és bakteriális vaginózis. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek oka nem a megemelkedett vércukortartalom, hiszen sem a gombák, sem a baktériumok nem a véráramból táplálkoznak.

Torlódó szövetek, lerövidült hüvely és húgycső

A harmadik trimeszterben hirtelen felgyorsulnak a folyamatok: mind a magzat, mind a kismama súlya gyors ütemben növekszik. A méh nyomja a körülötte lévő szerveket, például a húgyhólyagot, ami gyakori vizelési ingerhez vezet. A nyomás és a torlódó szövetek hatására kissé kitágul és lerövidül a hüvely, így a végbélnyílás környékéről könnyebben vándorolnak át a bélrendszer bacilusai (főleg az E. coli), és okozhatnak bakteriális vaginózist.

A kellemetlen hüvelyfolyás bajt jelezhet

A várandósság során megnövekedett hüvelyi folyás teljesen normálisnak tekinthető: a szervezet így igyekszik útját állni a kórokozók bejutásának és megtapadásának. A megváltozott színű, kellemetlen szagú, viszketéssel vagy alhasi fájdalommal járó folyás megjelenésekor azonban mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A túrós állagú folyás, amelyet erős viszketés és a szeméremajkak duzzanata kísér, hüvelygombára utalhat. A bakteriális vaginózis inkább égő érzéssel és bőséges, szürkés, kellemetlen szagú hüvelyváladékkal jár. Utóbbi igen gyakori a várandós nőknél, kezelés nélkül felszálló fertőzésként a magzatra is veszélyes lehet, akár koraszülést vagy vetélést okozhat. A baktériumfertőzésekre (bakteriális vaginózis és hólyaghurut) antibiotikumot írhat az orvos. Ennek kiegészítéseként használjunk olyan készítményt, amely helyreállítja a hüvelyflóra természetes egyensúlyát, ezzel védekezőképességét is.

B2Te3zdMr4byKnmcbjTSyYE7Q4nEqFuZfL7qEdTU
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére és megelőzésére

A patikában vény nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém várandósság és szoptatás alatt is használható. A  Vitagyn C hüvelykrém tejsavat, C-vitamint és prebiotikumot tartalmaz, és egyedülálló összetételével kettős védelmet biztosít: gátolja a kórokozók szaporodását, ugyanakkor elősegíti a saját Lactobacillus-flóra növekedését. Alkalmazása különösen hasznos visszaesés esetén, illetve antibiotikumos kezelést követően.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.