Az első COVID-19 elleni vakcina engedélyezését követően  számtalan kérdés merült fel a várandós és szoptató nők oltásával kapcsolatban.

A COVID-19 elleni vakcina adható-e a terhes nők számára?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint nincs okuk azt hinni, hogy vannak olyan konkrét kockázatok, amelyek felülmúlják az oltás terhes nők számára „nyújtott” előnyeit. Azok a várandós nők, akiknek a SARS-CoV-2-nek való kitettség szempontjából magas a kockázatuk (például egészségügyi dolgozók) vagy akiknek krónikus betegségei (például cukorbetegség, asztma) hozzájárulnak a súlyos betegség kockázatához, megkaphatják az oltást.

Kaphat-e COVID-19 elleni vakcinát a szoptató kismama?

Az oltásokat szoptató anyáknál nem vizsgálták, de mivel azok nem tartalmaznak élő vírust, nem jelentenek kockázatot a babára. Az oltást követően nincs szükség a szoptatás késleltetésére vagy abbahagyására.

koronavirus_covid_terhesseg_szoptatas_vedooltas_vakcina
Forrás: pixabay.com

A COVID-19 elleni vakcina befolyásolja-e a termékenységet?

A COVID-19 elleni vakcina nem befolyásolja a termékenységét. Azokat a nőket, akik aktívan próbálnak teherbe esni, be lehet oltani a jelenleg engedélyezett oltásokkal, és az oltássorozat befejezése után nem szükséges a terhesség késleltetése.

Lehet súlyos a COVID-19 a terhes nőknél?

Igen, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ a terhes nőket a COVID-19 szempontjából a magas kockázatú csoportba sorolja, mert a legfrissebb adatok szerint gyakoribb náluk az intenzív osztályon történő ellátás és a lélegeztetés. A szoptató nők azonban nem tekinthetők nagyobb kockázatúnak a súlyos betegség kialakulása szempontjából.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/the-covid19-vaccine-and-pregnancy-what-you-need-to-know?fbclid=IwAR3ZE1t4URZxjNV3wk-joQT4GbJdkYgeHqOqRyCahjaMHIwwgj9cmpwWagA
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.