A kismedencei szervek süllyedése gyakori medencefenék-rendellenesség, amely akkor fordul elő, ha a medencefenék normál támasza gyengül vagy sérül.

Amennyiben a medencefenék izmai és kötőszöveti rétegei meggyengülnek és megnyúlnak, a kismedencei szervek, köztük a hüvely, a méhnyak, a méh, a húgyhólyag, a húgycső, a belek és a végbél, lefelé „eshetnek” a hüvelyből vagy a végbélnyílásból.

A méh, a hólyag (cystocele) és a végbél (rectocele), valamint a hüvelyfal süllyedése, vagyis prolapszusa kismedencei nyomás- vagy teltségérzethez, vagy a hüvelyben lévő domborulat érzéséhez vezethet. Bizonyos esetekben ezek a tünetek a reggeli órákban enyhébbek lehetnek, de a nap folyamán súlyosbodnak.

Számos tényező vezethet hüvelyi prolapszushoz, beleértve a korábbi terhességet, a hüvelyi szüléseket és az idősödést. Krónikus székrekedés, krónikus köhögés, korábbi medencefenék-sérülés, menopauza utáni ösztrogénhiány, valamint az idő múlásával ismétlődő erőlködés vagy nehéz emelés szintén hozzájárulhat a hüvelyizmok és a támogató szövetek gyengüléséhez. A gének is befolyásolhatják a süllyedés kialakulásának valószínűségét. A dohányzás és az elhízás növeli a prolapszus kialakulásának kockázatát, ezért fontos az egészséges testsúly és életmód fenntartása.

hüvelysüllyedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha a hüvelyi prolapszus nem okoz tüneteket vagy tünetek nem zavarják a napi tevékenységeket, akkor lehet, hogy nincs szükség kezelésre. A medenceizmok megerősítésére szolgáló Kegel-gyakorlatok csökkenthetik a tüneteket. Idővel azonban a hüvelyt támogató izmok és szalagok tovább gyengülhetnek, és a prolapszus súlyosbodhat, melynek eredményeképpen megnövekedett hüvelyi nyomás vagy telítettség érezhető, és még a hüvely nyílása közelében is látható vagy érezhető „dudor”. Előfordulhatnak húgyúti problémák is, például vizelési nehézség, vizeletürítés gyakoriságának megnövekedése vagy a vizelet szivárgása, esetleg székletürítési panaszok.

Amint a tünetek zavaróvá válnak, orvosi kezelés válik szükségessé. A konzervatív terápia magában foglalja a medencefenék fizikoterápiáját és az életmódbeli változtatásokat. A pesszárium (egy kis szilikon eszköz, amelyet a hüvelybe helyeznek, hogy megakadályozzák a szövetek kihajlását) szintén megfontolandó lehetőség.

A hüvelyi prolapszus súlyosabb eseteiben, vagy ha más kezelési módok nem segítenek, a műtét hatékony terápiás lehetőség lehet. A műtét magában foglalja a sérült vagy legyengült szövet helyreállítását, valamint a hüvelyi támasz rekonstrukcióját, így a hüvely a helyén marad.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.