Az első baba születése után sokan azt gondolhatják, hogy a második teherbeesés ugyanolyan könnyen megtörténik, de ez nem mindig igaz.

Míg sok házaspárnak nem okoz gondot, hogy másodszor is gyermekük szülessen, a párok milliói küzdenek másodlagos meddőséggel. Ennek leggyakoribb okai az alábbiak:

1. 35 év feletti életkor

Valószínűleg nem meglepő, hogy az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a nők teherbe esési esélyeit, az életkor. A hormonok változása és bizonyos betegségek kockázata is nő az életkor előrehaladtával, és mindkettő befolyásolhatja a termékenységet. A 30-as évek közepétől nagyobb valószínűséggel tapasztalható másodlagos meddőség.

2. Alacsony spermiumszám

Az életkor, bizonyos betegségek vagy a gyógyszerek néha befolyásolják a sperma minőségét és/vagy mennyiségét. Sok férfit azonban meglep, amikor megtudja, hogy a tesztoszteront tartalmazó értend-kiegészítők szedése és a herék hő hatásának való kitétele (Például túl melegek vagy szűk ruházat) is csökkentheti a sperma termelését.

3. Policisztás petefészek-szindróma

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) olyan hormonális egyensúlyhiány, amely megzavarhatja az ovulációt, emiatt a másodlagos (és elsődleges) meddőség gyakori oka. Ha a menstruációja szabálytalan vagy idő előtt megszűnik, beszéljen orvosával, hogy kiderítse, vajon PCOS-ja van-e.

másodlagos meddőség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Túlsúly

Mind a férfiak, mind a nők esetében a túlsúly jelentősen megnehezíti a fogantatást. Nőknél a felesleges kilók hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia kialakulásához és a megemelkedett tesztoszteronszinthez, ami „elfojthatja” az ovulációt. Emellett a beültetési arány alacsonyabb a túlsúlyos nőknél. A férfiaknál az elhízás növelheti az ösztrogénszintet, ami a spermiumok számának csökkenéséhez vezet.

5. Túl sok alkohol fogyasztása

Férfiak és nők esetében a túl sok alkoholfogyasztás problémákat okozhat a fogantatásban. A nők mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztása megnöveli a fogantatáshoz szükséges időt, és csökkenti az egészséges baba születésének esélyét. Azok a férfiak, akik utódot szeretnének, profitálhatnak abból is, ha kevesebb alkoholt fogyasztanak. Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is megzavarhatja a hormonokat és akadályozhatja a spermiumok termelését.

6. Dohányzás

Bár nem meglepő, hogy a dohányzás nem tesz jót az egészségnek, azt talán még nem tudja, hogy a dohányzás a termékenységét is „tönkreteheti”. A dohányzó nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak meddőséget, mert ovulációs problémákat okozhat. A férfiak esetében pedig a dohányzás károsíthatja a spermium DNS-ét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.