Az utolsó normál menstruáció után körülbelül négy-hat héttel a legnagyobb a vetélés kockázata, de a pecsételő vérzés általában nem jelent komoly problémát.

Sok oka lehet annak, hogy ez a terhesség korai szakaszában megtörténhet. Az egyik ok az, hogy a méhlepény elkezd érrendszeri „kapcsolatokat” létesíteni a méhhel. Különösen az első trimeszterben a vetélések mintegy 60-70 százaléka annak köszönhető, hogy a kromoszómák (géncsoportok, az anyag, amely megmondja a testnek, hogyan kell növekedni, fejlődni és működni) nem megfelelően illeszkednek, ami 35 éves kor felett gyakoribb. A második leggyakoribb ok a cukorbetegség, amely a vetélések 5-7 százalékát okozza. A többi esetben sokszor nem ismert, bár a dohányzás is hozzájárulhat.

Mi növeli a vetélés kockázatát?

35 éves kor felett nagyobb a vetélés kockázata, mivel a kromoszóma rendellenességek gyakoribbak az életkor előrehaladtával. Az ellenőrizetlen vagy kezeletlen egészségi állapot (például cukorbetegség, szívbetegség, vesebetegség, pajzsmirigy-rendellenesség) a másik fő kockázati tényező.

vetélés korai jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mikor forduljon orvoshoz?

A görcsökkel járó erős vérzés a vetélés leggyakoribb jele. Amennyiben görcsöl és vérzik, különösen, ha bármilyen olyan egészségi problémája volt, amelyet nem tud ellenőrizni, vagy előzetesen megműtötték a petevezetékeit vagy a méhét, azonnal forduljon orvosához. Hasi és deréktáji fájdalom esetén is mielőbb szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Hogyan diagnosztizálják és kezelik a vetélést?

A vérzéssel kapcsolatos aggodalom az első számú ok, amiért szakorvosi beutalókat kap a terhességi állapotának értékelésére. A nőgyógyász először áttekinti az általános egészségi állapotát, majd ultrahang-vizsgálatot végez a vérzés lehetséges okainak (például mióma, a méh rendellenessége) feltárására.

Ha rendelkezésre állnak, összehasonlítja a páciens eredeti hCG (terhességi hormon) szintjét az ultrahang-vizsgálatának eredményével és a fogantás „gyanított” idejével. Ezen információk alapján összeállít egy ütemtervet a páciens számára arról, hogy mi történjen az elkövetkező egy-három hétben.

Sajnos a vetélések többségét kromoszóma-rendellenességek okozzák, egyszerűen nem áll rendelkezésre semmilyen kezelési módszer, amellyel kijavítható vagy megakadályozható lenne. A vérzéses esetek egy részében csak egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy megnézzék, hogyan fog haladni a terhesség.

Ne hibáztassa magát!

Bár sok nő önmagát okolja a vetélésért, pedig az esetek többségében ennek semmi köze ahhoz, amit tett vagy nem tett. Ez általában azért van, mert a kromoszómák egyszerűen nem illeszkedtek egymáshoz, és ezt senki sem tudja ellenőrizni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.