A menopauza az az életszakasz, amely 12 hónappal a nő utolsó menstruációja után kezdődik, és számos kellemetlen változást vált ki az egész testben.

Hogyan hat az ösztrogén a bőrre és a hajra?

Ha a bőr és a haj változása tapasztalható a menopauza után, akkor általában az ösztrogén hormon gyorsan csökkenő szintje „okolható”. Az ösztrogén elősegíti a vízvisszatartást és a bőr „teltségét”, így ha csökken a szintje, elveszítünk néhány olyan molekulát, amelyek segítenek a bőr hidratálásában. Az ösztrogén hozzájárul a haj növekedéséhez és teltségéhez is, e nélkül a haj elvékonyodhat.

A menopauza utáni gyakori bőr- és hajváltozások

A leggyakoribb változások, amelyekre a nők számíthatnak a menopauza után az alábbiak:

A bőr megereszkedése

A kollagén egy olyan fehérje, amely összetartja a test szöveteit. Amikor az ösztrogén csökken, a bőr kollagéntermelése is csökken. A kollagén elvesztése azt jelenti, hogy a bőr elveszíti fiatalos volumenét és feszességét.

A probléma leküzdése érdekében sokan kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek, de egyelőre még nincs elég klinikai vizsgálat annak bizonyítására, hogy a kollagén fogyasztásával megelőzhető a menopauza után a bőr rugalmassásának az elvesztése.

Egyszerű arcmasszázzsal azonban segíthetünk a kollagénveszteség elleni küzdelemben. Érdemes minden este egy alapos arclemosás után kedvenc hidratáló krémünk vagy arcolajunk bőrbe masszírozása, mert ez a fajta „mozgás” serkenti a bőr kollagéntermelését.

Szárazság, hámlás és viszketés

A menopauza utáni bőrszárazságot először érdemes a megfelelő otthoni ápolással kezelni. Javasolt a naponta kétszeri arclemosás nem habzó, gyengéd lemosóval, valamint a hidratálás. A hialuronsavat tartalmazó hidratálók segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát, az antioxidánsokat (például C-vitamin) tartalmazó szérumok és krémek pedig hatásosak az öregedést elősegítő szabad gyökökkel szemben. Érdemes kerülje az irritáló összetevőket, vagyis az illat-, szín- és alkoholtartalmú termékeket.

Sötét foltok

Ezek a bosszantó sötét foltok, amelyeket néha öregségi foltoknak vagy májfoltoknak is neveznek, gyakran a menopauza után jelentkeznek, és otthon nehéz őket kezelni. Számos vényköteles krém segíthet, például a retinoid. Ha ez nem elég, az orvosi hámlasztás vagy a lézeres kezelések elhalványíthatják az egyes foltokat, és fokozhatják a bőr fiatalos megjelenését.

hajhullás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nem kívánt arcszőrzet

Amint a hormonok szintje megváltozik, észrevehető a felső ajak feletti bőrterület és/vagy az áll szőrösödése. A probléma átmenetileg orvosolható a szőrszálak szemöldökcsipesszel történő eltávolításával, a gyantázással vagy a szőrtelenítő krémek alkalmazásával.

Az elektrolízis végleges megoldást jelenthet, mert elpusztítja a szőrtüszők növekedési sejtjeit, így azok nem tudnak visszanőni.

Pattanások

Sajnos néhány nő esetében pattanások alakulhatnak ki, ha a menopauza után az ösztrogénszint csökken. A boltok polcain lévő pattanás elleni termékek többsége túl „erős” a felnőttek számára, ezért érdemesebb kipróbálni a szalicilsavat tartalmazó gyengédebb arclemosókat.

Hajhullás és a hajszálak elvékonyodása

Az ösztrogén elősegíti a haj növekedését és sűrűségét. A menopauza idején észrevehető, hogy a hajszálak elvékonyodnak vagy több hullik ki. Száraz fejbőr esetén a ritkább hajmosás javasolt gyengéd, hidratáló samponnal, míg a zsíros fejbőrnél érdemesebb naponta hajat mosni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.