A menopauza - és az azt megelőző évek – kettős kihívást jelenthet a cukorbetegségben szenvedő nők számára, de van néhány módszer az átmenet megkönnyítésére.

A menopauza a menstruáció megszűnését és az ösztrogénszint csökkenését követő életszakasz, bár műtét eredményeként is előfordulhat, amikor a petefészket más orvosi ok miatt eltávolítják.

A cukorbetegség és a menopauza változatos hatásokat gyakorolhat a női testre, beleértve az alábbiakat:

  • A vércukorszint változása. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok befolyásolják, hogy a sejtek hogyan reagálnak az inzulinra. Menopauza után a hormonszint változásai a vércukorszint ingadozását idézhetik elő. Ha a vércukorszint tartósan magas, akkor nagyobb a cukorbetegség szövődményeinek kockázata.
  • Súlygyarapodás. A menopauza után gyakori a súlygyarapodás, ami miatt módosítani kell a cukorbetegség kezelését.
  • Fertőzések. A magas vércukorszint hozzájárulhat a húgyúti és hüvelyi fertőzésekhez. Menopauza után - amikor az ösztrogén csökkenése megkönnyíti a baktériumok és az élesztőgombák megtelepedését és szaporodását a húgyutakban és a hüvelyben - a kockázat még nagyobb.
  • Alvási problémák. A menopauza után a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés éjjel is előfordulhat, alvási zavarokhoz vezetve. Az alváshiány pedig nehezebbé teheti a vércukorszint kezelését.
  • Szexuális problémák. A cukorbetegség károsíthatja a hüvelyt szegélyező sejtek idegeit. Ez megzavarhatja a szexuális izgalmat és az orgazmust. A hüvelyi szárazság – mely a menopauza gyakori tünete - súlyosbíthatja a problémát azáltal, hogy fájdalmassá válik a szex.
menopauza cukorbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tehetünk a cukorbetegség és a menopauza jobb kezelése érdekében?

  • Egészséges életmód. Ez fontos szempont a cukorbetegség kezelési tervében. Fogyasszon különféle gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány baromfihúst és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Célozzon be napi 30 perc mozgást (például gyors séta). Az egészséges ételek és a rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy a menopauza után is a jobban érezze magát.
  • A vérnyomás rendszeres mérése. Legalább naponta egy alkalommal mérje meg a vérnyomását, ellenőrizve, hogy az egészséges tartományban van-e. Ha már magas vérnyomás elleni gyógyszereket szed, mindenképpen az előírás szerint vegye be azokat.
  • A vércukorszint gyakori ellenőrzése. Lehet, hogy a szokásosnál is gyakrabban kell ellenőriznie vércukorszintjét napközben, és alkalmanként éjszaka is. A naplóba lejegyzett értékeket a kezelőorvosa felhasználhatja a cukorbetegség kezelési tervének szükség szerinti módosítására.
  • Kérdezze meg orvosát a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekről. Ha cukorbetegségben szenved, fokozottabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A kockázat még jobban emelkedik a menopauza időszakában.
  • Kérjen segítséget a menopauza tüneteinek enyhítéséhez. Ha hőhullámokkal, hüvelyi szárazsággal, csökkent szexuális izgalommal vagy más menopauzával kapcsolatos tünetekkel küzd, ne feledje, hogy ezek a panaszok enyhíthetők (például hüvelyi ösztrogén terápia, hormonpótló kezelés).
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.