Valószínűleg hallott már az endometriózisról, egy olyan nőgyógyászati ​​problémáról, amely kismedencei fájdalmat, túlzott vérzést és meddőséget okozhat.

De tudta, hogy van egy kevésbé ismert betegség, az adenomiózis, ami a nők millióit érinti? Régebben azt hitték, hogy az adenomiózis csak idősebb nőknél fordul elő, de ma már korábban diagnosztizálják. Ez valószínűleg azért van, mert a nőgyógyászok minden eddiginél jobb eszközökkel rendelkeznek a diagnózis felállítására. Még sokat kell tanulni erről az állapotról, de az már ismert, hogy komolyan befolyásolhatja az érintett nők életminőségét és termékenységét.

Endometriózis és adenomiózis

Az endometriózis és az adenomiózis ugyanazokat a tüneteket okozhatja, de ami a testben történik, az nem egészen ugyanaz, és egyidejűleg is fennállhatnak. Endometriózis esetén a méh belsejét szegélyező szövetek egy része a méhen kívülre kerül, más kismedencei szervekhez tapad, és havonta vérzik. Az adenomiózisban ez a szövet beágyazódik a méh falába vagy izomzatába, ami a méh megduzzadását okozza. Egyes nőknek nincsenek tünetei, de sokuknál heves menstruációs fájdalom tapasztalható.

adenomiózis endometriózis
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az orvosok korábban csak azt követően tudták felállítani az adenomiózis diagnózisát, hogy egy nőnek eltávolították a méhét, hogy megszüntessék a tüneteket, a patológus pedig láthatta, hogy valóban méhnyálkahártya szövet van a méh falán belül. De az állapotra vonatkozó több információ és a diagnosztikai eszközök fejlesztésének köszönhetően a nőgyógyászok ma már nem szükséges a méheltávolítás.

Másodlagos hatások

Az adenomiózis nem halálos, és a tünetek gyakran elmúlnak a menopauza után. A kutatások azonban kimutatták, hogy az adenomiózis jelenléte növeli az endometrium- és a pajzsmirigyrák kockázatát. Mivel magában a méhben okoz elváltozásokat, a szakértők azt is gyanítják, hogy az adenomiózis megnehezítheti a teherbeesést is. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak és bonyolítja az a tény is, hogy az adenomiózis gyakran együtt jár más, a nők termékenységét befolyásoló tényezőkkel, mint például a mióma és az endometriózis.

Kezelési módszerek

Manapság az orvosok többféleképpen kezelhetik az adenomiózist (gyulladáscsökkentő gyógyszerek, csak progeszterint tartalmazó hormonterápiák, fogamzásgátló tabletták, tapaszok vagy gyűrűk, minimálisan invazív műtét). Az, hogy melyik megközelítés a legjobb, a tünetektől, a gyermekvállalástól és az adenomiózis mértékétől függ.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.