Sok nő számára a változókor nemcsak testi tüneteket jelent, hanem lelki és szellemi változásokat is. A hőhullámok, az ingerlékenység vagy a hüvelyszárazság mellett gyakori panasz lehet az úgynevezett agyi köd is, amely rontja az emlékezetet, a koncentrációt és a gondolkodást. Mi állhat ennek a furcsa jelenségnek a hátterében, és mit tehetünk ellene? Nézzük meg közelebbről, hogyan befolyásolja a menopauza az agyunkat, és hogyan tarthatjuk karban a kognitív képességeinket!

Ezért fontos a nőknek az ösztrogén

Az agyunk működését számos tényező befolyásolja, köztük a hormonok is. A hormonok olyan kémiai hírvivő anyagok, amelyeket a szervezetünk termel, és szabályozzák a növekedést, a fejlődést, az anyagcserét, a hangulatot és még sok más folyamatot. Az egyik legfontosabb hormon a nők számára az ösztrogén, amelynek szintje a változókorban jelentősen csökken. Az ösztrogén nemcsak a nemi jellegekért és a termékenységért felelős, hanem az agyműködésben is fontos szerepet játszik. Az ösztrogén segít megvédeni az agyat az öregedéstől és a károsodástól, valamint befolyásolja a neurotranszmittereket, amelyek az idegsejtek közötti kommunikációt biztosítják. Az ösztrogén hatással van az emlékezetre, a tanulásra, a figyelemre és a döntéshozatalra is.

Ijesztőek lehetnek a tünetek

Az agyi köd tünetei változóak lehetnek. Feledékenyebbé válhatunk, nehezebben juthat eszünkbe egy-egy név, dátum, információ, nehezebben koncentrálunk egy-egy feladatra vagy megterhelőbb követni egy beszélgetést. Érezhetünk zavartságot, lassulhat a gondolkodásunk, ami miatt több időre lehet szükségünk valamilyen probléma megoldásában vagy döntés meghozásában. Ijesztő lehet a szófelejtés is, amikor nehezebben találjuk a megfelelő szót vagy kifejezést.

Agyi köd: átmeneti, de kellemetlen probléma

A tünetek kapcsán sokan megijedhetnek, azt gondolva, hogy azok már a demenciát jelzik. Az agyi köd azonban nem jelenti azt, hogy elbutulunk. A probléma általában átmeneti jellegű, és nem okoz súlyos kognitív károsodást. Nem befolyásolja az intelligenciánkat vagy a képességeinket, csak átmenetileg rontja a teljesítményünket. Ráadásul nem mindenkinél jelenik meg, és nem mindenkit sújt ugyanolyan intenzitással.

Ezek állhatnak az agyi köd hátterében

Hormonális változások: a változókorban az ösztrogén szintjének csökkenése befolyásolhatja az agy működését és a neurotranszmitterek egyensúlyát, ami agyi ködöt okozhat. A hormonpótló terápia segíthet az ösztrogén szintjének növelésében és az agyi funkciók javításában.

Gyógyszermellékhatás: egyes gyógyszerek mellékhatása lehet az agyi köd, például az antihisztaminok, az antidepresszánsok, az antibiotikumok vagy a rákellenes szerek is kiválthatják ezt az állapotot.

Alváshiány: az alvás fontos az agy egészségének fenntartásában, hiszen az ilyenkor regenerálódik. Ha nem alszunk eleget vagy rossz minőségű az alvásunk, az agyunk nem tudja megfelelően feldolgozni és tárolni az információkat, ami agyi ködöt eredményezhet. Az alvást megzavarhatják egyebek között a változókori hőhullámok vagy a hormonális változást kísérő lelki feszültségek is.

Stressz: a krónikus stressz növelheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami általános immungyengítő hatású, és számos betegség kialakulásának a kockázatát növeli. A stressz csökkentése érdekében hasznos lehet a relaxációs technikák, mint a tudatos légzés, a meditáció vagy a jóga alkalmazása, valamint a pozitív gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztése.

Ezt tehetjük agyi köd ellen

Az agyi köd nem önálló betegség, hanem tünet, amelyet a mögöttes ok kezelésével lehet megszüntetni. Megelőzésében és enyhítésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód. A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, a megfelelő alvás és a stressz csökkentése mind támogatja az agy egészséges működését. A kvízek, keresztrejtvények vagy más kognitív tréningek is segíthetnek megőrizni a szellemi frissességünket. Ha az agyi köd tartós vagy súlyos, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a lehetséges betegségeket, mint például az anémiát, a cukorbetegséget vagy a pajzsmirigy-alulműködést. Az orvos elvégezheti a szükséges vizsgálatokat és javasolhatja a megfelelő kezelést, például hormonpótló terápiát vagy más gyógyszereket.

Gyógynövényekkel a változókori panaszok ellen

Az alvásminőség javításában, illetve a változókori testi-lelki tünetek enyhítésében a gyógynövények is segíthetnek. A női bajokra évszázadok óta használt, és mára a legjobban dokumentált gyógynövény, a Cimicifuga (poloskavész) a testi tüneteket, a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű pedig a lelki panaszokat segít csillapítani, és az alvásra is jó hatással van. A klinikailag igazolt hatású, recept nélkül kapható Remifemin Plus tabletta koncentráltan tartalmazza a két növény hatóanyagait. A Remifemin Plus  hőhullámok, nagyfokú verejtékezés, álmatlanság, depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkent koncentrálókészség, szorongásos panaszok és/vagy késztetési zavarok enyhítéséhez járul hozzá. A terápiás hatás kialakulása és fenntartása érdekében tartós szedése ajánlott, a napi adag a tünetek intenzitásától függően emelhető, illetve csökkenthető. A Remifemin Plus-t orvosi javaslatra és kontroll mellett olyan páciensek is szedhetik, akiknél a hormonkezelés ellenjavallt – például bizonyos ösztrogénérzékeny daganatok, mint emlőrák esetén.

Remifemin packshot
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.