A klimax sok kellemetlenséget tartogat a nők számára. Ilyenkor – más megterhelő változások mellett – hajlamosabbá válunk a hólyaghurutra. Mutatjuk, miért.

Így alakul át a test a változókorban

Az általában felfázásként emlegetett hólyaghurutot valójában baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a bélrendszerben található E. coli baktériumok állnak a háttérben. A nőkre jellemzőbb ez a megbetegedés, mint a férfiakra – ennek az oka, hogy a nők rövid húgycsöve, illetve a húgycsőnyílás végbélhez és hüvelyhez való közelsége jelentősen növeli a fertőzések kockázatát. A kórokozók a húgycsőnyíláson át jutnak a húgycsőbe, majd onnan felfelé haladva elérik a húgyhólyagot, ahol elszaporodva fertőzést okoznak. A felfázásos tünetek igen kellemetlenek: jellemző a gyakori és sürgető vizelési inger, valamint a fájdalmas vizeletürítés.

Alacsonyabb ösztrogénszint, magasabb kockázat

Hólyaghurut akkor alakul ki, ha a kórokozók meg tudnak tapadni a hólyagfalon, és ott elszaporodnak. A változókorban csökken az ösztrogén szintje, ami miatt a húgyutak hámja is sorvadni kezd, így fogékonyabbá válik a fertőzésekre. A hormonális változások miatt a hüvelyflóra egyensúlya ugyancsak sérülékenyebb, könnyebben alakulnak ki hüvelyi fertőzések. Mivel a hüvely- és a húgycsőnyílás közel van egymáshoz, akár egy bakteriális vaginózis is könnyedén vezethet hólyaghuruthoz.

Ettől az életkortól kell jobban figyelni

Előbb-utóbb minden nő életében eljön az a pillanat, amikor végleg elmarad a havivérzés. Ez annak a természetes folyamatnak a következménye, amely során a petefészkek működése fokozatosan leáll, és az ösztrogén termelődése megszűnik. Általában a változások 45-50 éves kor körül indulnak be, de bizonyos esetekben korábbra vagy akár későbbre is tolódhat a jellegzetes tünetek megjelenése. Az ilyenkor tapasztalt számos tünet mellett a hüvelyi fertőzések, valamint a hólyaghurut gyakoribb előfordulása is fokozhatja a változásokban gazdag életszakasz terheit.

Urzinol: medveszőlőlevéllel a panaszok ellen

A kezdődő felfázás enyhe, de kellemetlen panaszaitól értelemszerűen szeretnénk a lehető leghamarabb megszabadulni. Ezek sok esetben gyógynövényekkel és bőséges folyadékfogyasztással is kezelhetők. Ehhez olyan gyógynövényt érdemes választani, amelynek antibakteriális hatóanyaga a vesén keresztül választódik ki, és segít, ha enyhe vizelethajtó hatása is van. Ilyen az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő, a medveszőlőlevél, amelynek kivonata enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor. Ennek a gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza az Urzinol tabletta. Ezt a vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszert kezdődő húgyúti fertőzések enyhe tünetei ellen vethetjük be. Az Urzinol tabletta szedése mellé ajánlott a fokozott folyadékbevitel, ugyanis a gyakori hólyagürítéssel távozásra bírhatjuk a kórokozókat.

 

Urzinol
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.