Elhanyagolva számos problémát okozhat, az érintettek egy része mégsem fordul nőgyógyász szakorvoshoz, ha bőséges, szürkésfehér, kellemetlen szagú folyást tapasztal. Mutatjuk, miért kell mindenképpen kezeltetni a bakteriális vaginózist.

A bakteriális vaginózis nem jár olyan kínzó és megkerülhetetlen tünetekkel, mint a gombás hüvelyfertőzés, mégsem szabad lebecsülnünk. Olyan esetekben alakul ki, amikor megbomlik a hüvelyi mikrobiom egyensúlya, és a védelmet biztosító Lactobacillusok kisebbségbe kerülnek a kórokozó baktériumokkal szemben. A hüvelyflóra egyensúlyának megbomlását kellemetlen szag és megváltozott hüvelyi folyás jelzi, de nem kötelezően kísérik kínzó, gyulladásra utaló tünetek, így viszonylag könnyű ignorálni. Ez viszont hiba, mert a kezelés mellőzése miatt később akár súlyos szövődményekkel is számolhatunk.

Így üzen az egészségünkről a hüvelyi folyás

Nem minden esetben könnyű eldönteni, hogy a hüvelyi folyás normális, vagy valamilyen betegségre utal. Az ovuláció időpontját például áttetsző, rugalmas nyák megjelenése jelzi, ami nem kóros jelenség, ahogy a színtelen, nem kellemetlen szagú folyás sem utal betegségre. A megnövekedett mennyiségű, szürkésfehér, tejszerű, halra emlékeztető szagú folyás, az állandó nedvességérzés viszont egyértelműen jelzi a hüvelyflóránk egyensúlyának felborulását.

Nem szégyellni, hanem kezelni kell

Az intim panaszokhoz kapcsolódó szégyenérzet miatt sokan halogatják az orvos felkeresését, és arra várnak, hogy a panaszok majd maguktól megszűnnek, addig is igyekeznek azokat valamilyen módon elkendőzni. Ez azonban kockázatos gyakorlat. Jó, ha tudjuk, hogy alig akad olyan nő, aki még sosem tapasztalta a bakteriális hüvelyfertőzés zavaró tüneteit, azaz nincs mit szégyellni a betegségen. Tudatosan kell tennünk a bénító szégyenérzet ellen, és felismerni, mikor van szükségünk segítségre az intim egészségünk helyreállításához.

A kezeletlen BV következményei

A kezeletlen bakteriális vaginózis súlyosbíthatja a hüvelyi fertőzéseket, növelheti a nemi úton terjedő betegségek kockázatát és meddőséget okozhat. A terhesség ideje alatt különösen oda kell figyelni a bakteriális vaginózis kezelésére, mert a fertőzés terhességi komplikációkhoz vezethet: növelheti a vetélés és a koraszülés kockázatát.

Vitagyn C: Saját flórám, saját életem

A kellemetlen szagú, bőséges folyással érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat, aki a bakteriális vaginózis diagnosztizálása után valószínűleg antibiotikumot fog felírni a fertőzésre. Mivel az antibiotikumok a hüvely természetes, savas pH-jáért felelős tejsavbaktériumokat is károsítják, így megnőhet a visszaesés veszélye, amelyet mérsékelhetünk azzal, ha figyelmet fordítunk a saját baktériumflóránk megerősítésére. Ebben segít a vény nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém. A hármas hatású Vitagyn C tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvelyi pH-t, gátolja a bakteriális vaginózisért felelős mikroorganizmusok fejlődését, és prebiotikum tartalma elősegíti a saját Lactobacillus-flóra növekedését. A Vitagyn C hüvelykrém várandósság és szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Használatáról tájékoztassuk nőgyógyászunkat.

 

Vitagyn C
Vitagyn C - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.