A negyven feletti nők körülbelül felét érintheti a méhsüllyedés, mely a mindennapokat nagyban akadályozó betegség.

Normális, egészséges esetben a női méh a kismedencében helyezkedik el, és itt különböző izmok, ínszalagok és szövetek tartják a megfelelő helyén. Azonban adódhatnak olyan esetek, amikor valamiért elmozdul és lenti irányban, a hüvelycsatorna felé megsüllyed - ezt nevezzük méhsüllyedésnek.

A betegség fokozatai

Több fokozatot különböztetünk meg a méhsüllyedéssel kapcsolatban, az első amikor a méhnyak a vaginába esik, a második fokozat során a hüvelybemenetbe ragad. Harmadik fokozatnak hívják, ha a méhnyak a hüvelyen kívülre kerül, a negyedik stádium pedig az egész szerv kintre kerülése, utóbbit a méh előreesésének nevezik.

A méhsüllyedés kiváltó okai lehetnek

  • Terhesség, főleg ha többszöri alkalommal hüvelyi úton történt, de a gátvédelemben, gátmetszés nélkül végzett szülés is okozhatja
  • Az időskor következtében meggyengülő kismedencei izmok
  • A menopauza okozta hormonváltozás miatti ösztrogénszint csökkenés, szövetlazulás
  • A hasüreg nyomását növelő állapotok - például székrekedés, krónikus köhögés, daganat
  • Túlsúly
  • Ha gyakran nehéz súlyokat emel az illető, vagy erős haspréssel járó sportot, tevékenységet végez
méhsüllyedés
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Milyen tünetekre figyeljünk oda?

  • alhasi fájdalom, mely kisugárzik a derékba
  • ha már az egyes vagy kettes stádiumban van a betegség, idegentest érzés is keletkezhet a hüvelyben
  • legjellemzőbb tünet a látható, tapintható méhnyak
  • a leggyakoribb tünet pedig az ezzel járó vizeleti inkontinencia, mivel a süllyedő méh a húgyvezetékre és a húgyhólyagra is kihat

Hogyan kezelhető?

Nem műtéti eljárásként a gátizomzat erősítése a legfontosabb, ez történhet időben elkezdett gyógytornával, intimtornával, elektromos stimulációval, vagy a páciens által a hüvelybe felhelyezett hüvelysúllyal, pesszáriummal. Műtét akkor jön szóba, ha ezek nem javítanak a panaszokon. Ezeket összefoglaló szóval inkontinencia-műtéteknek nevezik, mivel többféle is van belőlük a páciens állapotától függően.

A legjobb mód azonban a megelőzés, ez több részből is összetevődik, így a helyesen megválasztott szülésvezetési módot, és a fenti kockázati tényezők lehetőleg minimálisra csökkentését takarja.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.