A felfázás számos kellemetlen tünettel társulhat. Ha úgy érezzük, egyre sűrűbben kell pisilnünk, a legtöbbször azonban mintha „téves” lenne a riasztás, akkor joggal gyanakodhatunk felfázásra. Ezt a húgyúti fertőzést Időben elcsípve azonban akár otthon is sikeresen legyőzhetjük a fertőzést – ám súlyosabb esetben mindenképpen orvosi segítségre lehet szükség.

A fertőzés lehetséges okai

A felfázásért sokan a hideget, illetve a hűvös felületekkel való érintkezést okolják, holott a betegség kialakulásáért az esetek többségében a bőrünkön és beleinkben élő baktériumok a felelősek. A hideg tulajdonképpen csak rásegít, hogy a kórokozók ellenállás nélkül tudjanak szaporodni. Sokféle helyzetben szedhetjük össze ezeket a baktériumokat, íme, néhány lehetőség, amelyekre nem árt odafigyelnünk:

  • Rossz törlési irány. WC-használat után a törlésnek mindig elölről hátrafelé kell történnie. Ellenkező esetben ugyanis megnő az esélye annak, hogy a végbélnyílás környékén található bélbaktériumok (pl. az E. coli) bejussanak a húgycsőbe.
  • Túl heves szexuális együttlét. Az intenzív szerelmeskedés szintén előidézheti a betegséget, ugyanis a testnedvekkel az ánusz irányából a hüvely és a húgycső közelébe ártalmas kórokozók sodródhatnak, amelyek feljuthatnak a hólyagba. Mindez akár hüvelyi bakteriális fertőzést is okozhat, amely a hólyaghuruttal akár párhuzamosan is kialakulhat.
  • Várandósság. A terhesség is fokozhatja a hajlamot a felfázásra. A hormonok és a méhben fejlődő magzat súlyából adódó terhelés miatt a húgycső kitágul, valamint lejjebb kerül a húgyhólyag is, amely emiatt a terhesség későbbi szakaszában már nem is mindig tud megfelelően kiürülni.
  • Lehűlő altest. Bár elsősorban nem a hideg a fertőzés kiváltó oka, semmiképp sem kedvező, ha túl sokáig tartózkodunk, illetve ücsörgünk hideg helyen. Amikor a testhőmérsékletünk lecsökken, olyankor lelassul a keringésünk is, ami pedig az immunrendszer védekezőképességének gyengülését vonja magával.

Otthoni kezelés

Jó hír, hogy felfázás esetén nem mindig szükséges orvoshoz fordulni: enyhébb tüneteknél elegendő lehet az otthoni kezelés. Ilyenkor célszerű vízhajtó és antibakteriális hatású gyógynövényeket alkalmaznunk. Hasznos segítségükre lehet például a medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó Urzinol tabletta.

k0u27FlR3QOWnXRSGgJVdubpCDUl6TaKvFfJ4mKH
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

A medveszőlőlevél baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzésben szerepet játszó kórokozó ellen igazolták, emellett enyhe vízhajtó, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Az első tünetek jelentkezésekor megkezdett terápia akár néhány napon belül eredményes lehet. Segíthet továbbá, ha meleggel borogatjuk az alhasi tájékot, illetve a combok közötti területet. Az ülőfürdő is hasznos lehet, főleg ha egy kis kamilla- vagy cickafarkfű-főzetet is öntünk a vízhez. Ami pedig talán a legfontosabb, az a bőséges folyadékfogyasztás, ami segít mielőbb kimosni a húgyhólyagból a kórokozókat. A vizeletet se tartogassuk: amint érezzük a legkisebb vizelési ingert, ne teketóriázzunk, hanem azonnal menjünk ki WC-re.

Amikor mégis szükség van orvosi ellátásra

Előfordulhat, hogy a felfázásos tünetek néhány nap után sem enyhülnek, sőt minden igyekezetünk ellenére csak fokozódnak. A súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében mindenképpen forduljunk orvoshoz az alábbi esetekben:

  • 4 nap után rosszabbodó tünetek
  • véres, vagy gennyes vizelet
  • láz, hidegrázás
  • amennyiben az elmúlt fél évben már másodszor küzdünk ezzel a problémával, vagy egy éven belül már ez a harmadik eset
  • terhesség esetén már a felfázás kezdeti fázisában ajánlott orvoshoz fordulni
  • kisgyerekeknél szintén a korai szakaszban érdemes segítséget kérni

Az orvos súlyosabb esetekben már antibiotikumot írhat fel, amely elpusztítja a kórokozókat. Az is előfordulhat, hogy a tünetek alapján további vizsgálatokat javasol, melyeket mindenképpen érdemes elvégeztetnünk, ugyanis az elhatalmasodó fertőzés akár a vesék egészségét is veszélyeztetheti.


HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.