Négyből három nő életében legalább egyszer találkozik a gombás hüvelyfertőzéssel, amely a közkeletű tévhit ellenére nem szexuális úton terjed: endogén, azaz belülről fakadó fertőzésről van szó, amelynek oka a hüvelyben egészséges körülmények között is jelen lévő Candida albicans gomba elszaporodása. A fertőzést a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításával szüntethetjük meg.

Védő szerepben a Lactobacillusok

Az egészséges hüvelyflóra vagy mikrobiom összetett ökoszisztéma, amelyben számos mikroorganizmus, főként baktériumok és gombák élnek – a hüvely egészsége ennek a rendszernek az egyensúlyán alapul. A hüvelyflóra legfontosabb alkotóelemei a tejsavbaktériumok, Lactobacillusok (Döderlein-pálca), amelyek tejsavat termelnek, így tartják fenn a hüvely pH-értékét. Egészséges körülmények között ez az érték 3,8–4,5 között van, enyhén savas jellegű, amit a fertőzést okozó gombák nem tolerálnak. Ha a Lactobacillusok száma csökken, a hüvely pH-ja emelkedni kezd, és a lúgosabbá váló közegben a kórokozók szaporodásnak indulnak.

Kellemetlen, fájdalmas tünetek

A gombás hüvelyfertőzést leggyakrabban az egészséges hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans nevű gomba elszaporodása okozza. A hüvelygomba rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: a kezdeti diszkomfort után már-már elviselhetetlen viszketés, sárgásfehér, túrós állagú folyás, fájdalom, gyulladás alakulhat ki. A gomba sérüléseket hoz létre az érzékeny hüvelyhámon, ami fájdalmassá teszi az intim együttléteket is.

Belülről fakad a fertőzés

A hüvelygomba nem szexuális úton terjed, hanem belülről fakadó, ún. endogén fertőzés, amelyet a szervezetben kialakuló diszfunkció okoz. Ez akkor következik be, ha valamilyen változás miatt megbillen a hüvelyflóra egyensúlya. A mikrobiomra hatással lehetnek egyes gyógyszerek – elsősorban az antibiotikumok és a hormonkészítmények szedése –, de különböző betegségek, mint a diabétesz vagy az inzulinrezisztencia, az immunrendszer általános állapota is befolyásolja, ahogyan a tartós stressz is.

Életmód, szokások: változtassunk!

Odafigyeléssel megelőzhető a fertőzés kialakulása. A gomba terjedésének kedvez a levegőtlen, párás környezet, ezért a műszálas, rosszul szellőző darabok helyett viseljünk megfelelő méretű, természetes anyagú alsóneműt. Fontos a higiénia, ugyanakkor az illatosított mosakodószerek, az irrigálószerek használatával a gombák szaporodását támogatjuk. Együnk okosan, felejtsük el a szénhidrátdús ételeket, fogyasszunk inkább joghurtot, kefirt, savanyított élelmiszereket, leveles zöldségeket, gyümölcsöt. Sok nőnél strandolás, úszás után jelentkeznek a panaszok, mert az uszodai klóros víz is képes kiirtani a tejsavtermelő baktériumflórát. Érdemes kerülni a dohányzást, hiszen ez a káros szenvedély az immunrendszert gyengíti.

Micovag Plus: enyhíti a tüneteket, visszaállítja a pH-t

A fertőzés okozta panaszokkal mindig forduljunk orvoshoz, a javasolt terápiát azonban érdemes kiegészíteni az összetételét tekintve egyedülálló, patikában vény nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúppal. A benne található bizabolol, amely a kamillából származik, csillapítja a gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is. A tünetek enyhítése mellett a hüvelykúpban található tejsav helyreállítja és normalizálja a pH-t, hozzájárulva ezzel a hüvely természetes védekezőképességének megerősödéséhez. A Micovag Plus hüvelykúp visszatérő hüvelygomba esetén is segítség.

Micovag Plus
Micovag Plus - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.