A humán papillomavírus (HPV) okozta infekció az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, évente több millió ember fertőződik meg.

Ha gyermekei vannak, a gyermekorvos valószínűleg már javasolta a HPV elleni vakcinát, ami véd bizonyos, a HPV-vel összefüggő daganatos megbetegedésektől. Ez elég ijesztően hangozhat: egy gyakori fertőzés, amely méhnyakrákot okoz. Tehát a nőknek aggódniuk kell a HPV miatt? A szakemberek szerint a válasz: nem, de van néhány tény, amit a nőknek érdemes tudniuk, beleértve az alábbiakat:

A HPV bizonyos típusai a méhnyak betegségeihez kapcsolódnak

A HPV-nek több mint 100 típusa létezik, de ezek közül csak körülbelül 12 kapcsolódik a méhnyak betegségeihez. A HPV 16 és a HPV 18 együttesen az összes méhnyak-betegség 70 százalékáért felelős. Például a genitális szemölcs az alacsony kockázatú HPV egyik formája, és nem okoz daganatos megbetegedést. A méhnyak diszplázia, amikor sejtelváltozások alakulnak ki a méhnyakban a méh nyílásánál, a HPV fertőzés gyakoribb következménye.

A nőgyógyász szakorvosok a HPV-t úgynevezett Pap-tesztekkel ellenőrzik, rendellenes méhnyaksejteket, elváltozásokat keresve. Az enyhén kóros elváltozások gyakran maguktól elmúlnak, ezeket nem tekintik rákmegelőző állapotnak.

HPV fertőzés védőoltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A HPV nagyon ritkán okoz méhnyakrákot

A HPV ugyan okozhat méhnyakrákot, de kialakulásának kockázata még mindig meglehetősen alacsony. A HPV-fertőzött nők 90 százalékánál az állapot két éven belül magától megszűnik. A méhnyakrákot okozó HPV-törzsek valamelyikében szenvedő nőknél csak kis számban alakul ki a betegség.

Minden méhnyakrák kezeletlen, kóros léziókból származik, amelyek rákmegelőző sejteket tartalmaznak. Ha az immunrendszere egészséges, általában körülbelül 10-15 év kell ahhoz, hogy a méhnyakrák kialakuljon egy ilyen elváltozásból. Nem minden kóros elváltozás válik azonban rákossá – az ember saját immunrendszere képes megszüntetni azokat.

A HPV fej- és nyakrákot is okozhat

A HPV egyik legnagyobb – de kevésbé ismert – veszélye a fej-nyaki rák kockázata, mivel a HPV orális szex útján terjed a torokban. Jelenleg nincs mód a szűrésre, ezért még fontosabb, hogy a szülők beoltassák gyermekeiket – köztük a fiúkat is.

A HPV elleni védőoltás életeket menthet

A HPV-oltás képes megelőzni a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések kialakulását. Az emberi rákos megbetegedések legalább 20 százalékát egy adott fertőzés okozza. Ez azt jelenti, hogy lehetséges lenne megelőzni vagy kezelni a betegségeket azáltal, hogy a védőoltással segítünk az immunrendszernek felismerni a fertőzést okozó mikrobát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.