Az intim panaszok között az egyik legzavaróbb a bőséges, kellemetlen szagú hüvelyfolyás. Utóbbi a legtöbb esetben bakteriális hüvelyfertőzésre, más néven bakteriális vaginózisra utal. Mutatjuk, hogyan csökkenthetjük annak esélyét, hogy felboruljon a hüvelyflóra egyensúlya, és újra meg újra túlsúlyba kerüljenek a kórokozó bacilusok.

Ezek az egyszerű dolgok is megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát

Sokkal ritkábban okoznak hüvelyfertőzést szexuális úton terjedő baktériumok, mint a szervezet saját baktériumflórája. Ha a hüvely egészséges, önszabályozó rendszere jól működik, akkor a kórokozók nem tudnak elszaporodni. Ám ha a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a jótékony tejsavbaktériumok száma csökkenni kezd, ezáltal kevesebb fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxid termelődik, a kártékony bacilusok pedig könnyebben szaporodnak. Az egyensúly megbomlásához gyakran egyszerű dolgok vezethetnek, például a túlzásba vitt intim tisztálkodás, vagy akár egy antibiotikum-kúra, esetleg a gyakori partnercsere.

Emiatt lehetünk hajlamosabbak a bakteriális vaginózisra

A bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának esélye megnőhet, ha dohányzunk, ha túl sok alkoholt fogyasztunk, ha műszálas alsóneműt hordunk. Hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos betegségek is, mint például a vérszegénység és a cukorbetegség. Elősegíthetik a kialakulását gyógyszerek is, főként a hormontartalmú fogamzásgátlók. Kiújulására hajlamosíthat a gyakori partnercsere vagy a túl intenzív szexuális élet egyaránt. A babavárás időszakában ugyancsak fokozott a rizikó: a várandósság alatti hormonális és anatómiai változások miatt még hajlamosabbak lehetünk a bakteriális vaginózisra.

Otthon is kialakulhat, nemcsak a strandon

A bakteriális hüvelyfertőzés szempontjából egy kellemes wellnesshétvége is veszélyes lehet, de hasonló veszélyek leselkedhetnek ránk az otthonunkban is. Hüvelyfertőzés általában akkor alakul ki, ha a hüvely természetes savas pH-ja lúgos irányba tolódik el, ami nem kedvez a tejsavbaktériumok növekedésének. Ha kevesebb a tejsavbaktérium, a hüvelybe sodródott kórokozók könnyebben elszaporodhatnak. Igyekezzünk elkerülni, hogy lúgos szappan, intim illatosítók vagy más vegyi anyagok kerüljenek a hüvelyünkbe, mert azok megváltoztathatják a hüvely élettani pH-értékét. Éppen ezért WC-papírból lehetőleg színezék- és illatmenteset válasszunk, és az alsóneműinket cseréljük természetes anyagú, színezetlen darabokra. Utóbbi azért fontos, mert a műszálas alsóneműben, tangában és a túl szoros nadrágokban könnyebben izzadunk, a nedves környezet pedig kedvez a kórokozók szaporodásának.

Így segít a hüvelyflóra regenerálása

Ha szeretnénk megelőzni a bakteriális vaginózis kialakulását, figyeljünk oda a fenti pontokra, illetve jót tehet, ha időnként gondoskodunk a hüvelyflóra regenerálásáról. Ehhez válasszunk olyan hüvelykrémet, amely gátolja a kórokozók szaporodását és segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését – ilyen készítmény a Vitagyn C hüvelykrém.

A Vitagyn C hüvelykrém helyreállítja a hüvelyi pH-t, egészséges savas közeget teremt, ami gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum-tartalma révén segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését, ráadásul várandósság és szoptatás alatt is alkalmazható. A Vitagyn C hüvelykrémet nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a gyógyszertárakban a bakteriális vaginózis kezelésének kiegészítésére.

Vitagyn C
Vitagyn C - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.