Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.

Tényleg cikluszavarunk van?

Kislánykorunkban izgatottan várjuk, hogy mi is „nagyok” legyünk és menstruálni kezdjünk. A menzesz ezek után több évtizeden át része lesz az életünknek, és többször is fejtörést okozhat nekünk. Ha szerencsénk van, akkor óraműpontosan működik és 28 naponként érkezik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Akkor sincs probléma, ha 21 vagy esetleg 35 napos a ciklusunk, csak az a fontos, hogy kiszámíthatóan mindig ugyanakkor jöjjön meg a havivérzés. Ha a ciklus hirtelen megváltozna, arra mindenképpen oda kell figyelnünk, mert ez fontos üzenet lehet a szervezetünktől. Ha azt vesszük észre, hogy a ciklusunk nagyon lerövidül, vagy túl hosszúra nyúlik, esetleg összevissza jön meg, vagy ha két vérzés között 3 napnál tovább tartó barnás folyást tapasztalunk, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz.

Ezek az okok állhatnak a cikluszavar hátterében

Ha negatív lett a terhességi tesztünk, mégis kimaradt a menzeszünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat a nőgyógyásznál, mert a cikluszavarnak komolyabb okai is lehetnek.  Okozhatja például ciszta, mióma vagy valamilyen gyulladás, de akár daganatos betegség is. Sok mindent megmutat a vérzés erősségének változása is, aminek a hátterében az esetek többségében olyan hétköznapi dolgok állhatnak, amikre nem is gondolnánk. A ciklus zavarát okozhatja a tartós stressz vagy valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlzott fizikai aktivitás vagy akár egy erőteljes fogyókúra is.

Alábbi kisokosunkból kiderül, mi minden válthat ki cikluszavart. Ha tudjuk az okokat, onnantól már tehetünk is a probléma ellen.

Ezt mutatja meg a cikluszavar

  • Gyengülhet  a menstruáció, ha túlterheljük a szervezetünket intenzív sporttal, vagy ha hormontartalmú tablettákat szedünk.
  • Kimaradhat  a menzesz, ha soványabbak vagyunk az egészségesnél, illetve, ha nagyon keveset alszunk. Ezekben az esetekben az agyunk leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelődését.
  • Erős  vérzést okozhat az elhízás, a rendszertelen életmód, illetve a bakteriális vagy gombás fertőzés is.
  • Rendszertelenné válhat  a menzesz a tartós stressztől, amely felborítja a hormonháztartást és összezavarja a ciklust. Egy fájdalmas szakítás, esetleg a vizsgaidőszak alatti tartós feszültség, munkahelyi problémák, vagy akár gluténérzékenység, de még a túlzásba vitt fogyókúra miatt is felborulhat a menstruációs ciklus rendje.
GTmXIrtzTvmnYBhXkQMhiAHCkNjkLIqX7JzQfKn4
Premens - Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Segít a hormonmentes Premens

A cikluszavar rendezésében az életmódváltás mellett segíthet a hormonmentes, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta,  amelynek gyógynövényi hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst ajánlott legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül, a menstruáció alatt is szedni. A gyógyszer hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserjekivonat-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, amelyek terápiás célra való használatát a gyógyszerészeti hatóságok nem javasolják. 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.