Az intim területen főként a hüvelygomba vagy a bakteriális vaginózis okozhat panaszt. A kétféle probléma nem csupán külön-külön, hanem akár egy időben is jelentkezhet – bár az ilyen, úgynevezett kevert fertőzés szerencsére viszonylag ritkán fordul elő.

 

Ha felborul a belső rend...

Sokat hallhattunk már arról, hogy a bakteriális eredetű fertőzést nem szabad összetéveszteni a hüvelygombával, elvégre az egyiket baktérium, a másikat gomba okozza, így a kezelésük is általában eltérő módon történik. A kétféle intim problémát a tüneteik alapján viszonylag könnyen el is lehet különíteni – kivéve azt az esetet, amikor úgynevezett kevert fertőzéssel állunk szemben.

Mind a hüvelygomba, mind a bakteriális vaginózis olyankor alakul ki, ha valamely okból felborul a hüvelyflóra érzékeny biológiai egyensúlya. Jó hír, hogy a kétféle fertőzés egy és ugyanazon időben ritkán alakul ki – de attól még az ellenkezőjére is bőven akad példa.

Ilyen, amikor bakteriális fertőzéssel állsz szemben

A bakteriális vaginózis jellegzetes tünete a bőséges, híg és rossz szagú, áttetsző vagy szürkésfehér színű hüvelyfolyás. Ezt a fajta intim fertőzést, amint a neve is mutatja, baktériumok okozzák, méghozzá olyan mikroorganizmusok, amelyek normál esetben is jelen lehetnek a természetes hüvelyflórában, ám a hüvely savas közegében nincs esélyük kórosan elszaporodni. A savas kémhatást a hüvelyflóra védelméért felelős Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok biztosítják. Ám ha ezeknek a hasznos baktériumoknak a száma valamiért lecsökken, attól megváltozhat a savas pH, utat nyitva a kórokozók akadálytalan szaporodásának.

Az antibiotikum-szedés például gyakori oka a bakteriális vaginózisnak, hiszen az erős, baktériumellenes gyógyszerek nem válogatnak, így a szervezetben nemcsak a „rossz” baktériumokat pusztítják el, hanem megtizedelhetik a jótékony Lactobacillus-állományt is. De sokaknál akár egy mártózás is elég az uszoda klóros vizében ahhoz, hogy felboruljon az intim pH-juk és ennek nyomán kialakuljon a bakteriális hüvelyfertőzés.

p11gthB1u1Mx5IE64xBQuYU68Majd519OKjWIdSB

Patikában kapható gyógyászati segédeszközÍgy kezeljük a bakteriális vaginózist

Bakteriális vaginózis esetén mielőbb rendbe kell hoznunk a hüvelyi pH-t, amihez a Vitagyn C tejsavas hüvelykrém hasznos segítségünkre lehet. Ez a patikában recept nélkül kapható készítmény tejsavat, ezüstöt és C-vitamint tartalmaz. Támogatja az egészséges savas hüvelyi pH helyreállítását, ami azért hasznos, mert – amint azt fentebb is említettük – a savas közegben a kórokozók nem lesznek képesek túlszaporodni. A krém prebiotikum-tartalma pedig a hüvelyflóra egyensúlyát biztosító tejsavbaktériumok „táplálkozását” segíti. A Vitagyn C hüvelykrém ahelyett, hogy kívülről juttatna idegen Lactobacillust a hüvelybe, a saját tejsavbaktériumok megerősítésével támogatja a normál flóra helyreállítását. Biztonságos, hormonmentes készítmény, amely a mellé csomagolt egyszer használatos applikátorokkal higiénikusan és pontosan adagolható.

A fertőzést semmiképpen ne hanyagoljuk el

A bakteriális vaginózist nem szabad elhanyagolni, azaz mindenképpen kezelni kell, mert akár felszálló fertőzés is kialakulhat, amely a többi női ivarszervet – a méhet és a petevezetékeket és a petefészkeket – is veszélyeztetheti, ami súlyosabb esetben akár meddőséget is okozhat, várandósoknál pedig vetélést vagy idő előtti burokrepedést, azaz koraszülést idézhet elő.

A hüvelygomba is lehet következmény

Ritkán, de előfordulhat, hogy az elhanyagolt bakteriális vaginózis talaján hüvelygomba is kialakul. Ezen tulajdonképpen nincs miért csodálkozni, elvégre a hüvelygomba előszeretettel „támad” olyankor, amikor gyengébb az immunrendszerünk, illetve ha valamiért megbomlott a hüvelyflóra érzékeny biológiai egyensúlya. Ez a két tényező végül is egyszerre fennáll, amikor a szervezettől értékes energiát von el a hadakozás a hüvelyi baktériumfertőzés ellen, amit a hüvelyflóra Lactobacillusok hiánya miatt meggyengült védelmi rendszere nem képes támogatni.

A hüvelygomba tünetei is kellemetlenek

A gombás hüvelyfertőzést a hüvelyflórában normál estben is jelen lévő Candida gombák elszaporodása okozza. Ez a fajta intim probléma még komolyabb diszkomfortérzetet okozhat, mint a bakteriális vaginózis, a hüvelygombát ugyanis rendkívül kellemetlen viszketés is kíséri, amihez a hüvelyben tapasztalható égő érzés és fájdalom ugyancsak társulhat. A folyás jellege – legalábbis olyankor amikor a gomba önállóan jelentkezik – inkább darabos, túrós-szemcsés állagú.

ANvwPhgRGP0225AUNRujCWtrtG8Nm4zPiTAbqapN
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A hüvelygomba kezelése

Hüvelygomba estén is találhatunk recept nélkül kapható készítményeket, amelyek a lokális, azaz helyi kezelésben lehetnek segítségünkre. Ilyen Micovag Plus hüvelykúp, amely tejsav- és bórsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely egészséges, savas kémhatását, ami hasznos a mikroorganizmusok megtelepedése ellen. Összetételét tekintve egyedülálló, vény nélkül kapható készítmény, amely a kamillából származó bizabolol összetevővel a gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.