Elöljáróban szögezzük le: nem igaz, hogy minden változókorú nő elhízik. Tény azonban, hogy a megfelelő testsúly megőrzéséért negyven felett már többet kell tenni, mint korábban.

Amit szabad juniorként, nem tehetjük szeniorként

Az amerikai családi mozik ismert történetsémája, amikor két szereplő valamilyen szörnyű véletlen folytán testet cserél, például egy kamaszlány és változókorú édesanyja kerül ebbe a helyzetbe. A mulatságos történet tanulságos mellékszála, ahogyan a magát fiatal testben találó anya ráveti magát a gyorséttermi kajára, tudván, hogy az nem árthat neki, és figyelmezteti az ő saját bőrébe bújt lányát, hogy azonnal tegye le a sült krumplit, máskülönben durván el fog hízni. Ebben a humoros formában könnyebb szembesülni azzal a ténnyel, hogy az anyagcserénk egészen máshogy működik a változókorban, mint tizenévesen, és a klimax idején egészen megrázó mértékű lehet ez a változás.

Ezért nem érdemes beletörődni a megváltoztathatatlanba

Az időt nem tudjuk megállítani, és szervezetünk változásaira is csekély befolyásunk van. Sokan pont emiatt meg sem próbálják fitten tartani magukat, mondván, hogy a diéta és a sport felesleges erőfeszítés, amely nem jár igazán látványos eredményekkel. Ez nem a legbölcsebb hozzáállás: a várható élettartam egyre emelkedik, és az életminőségünket tekintve korántsem mindegy, milyen fizikai állapotban, mekkora túlsúlyt cipelve érkezünk el az időskorba.

Ez történik a testtel a változókorban

Az anyagcsere lassulása nagyban összefügg a változókorral, amelyben alapvető hormonális átalakulás zajlik a női testben. A klimax, azaz a változókor általában a negyvenes életévek második felében kezdődik a nőknél, és több éven át tart. Ez idő alatt fokozatosan leáll a petefészkek működése, amelyek így egyre kevesebb női hormont termelnek. Emiatt válik rendszertelenné a menzesz, amely aztán végleg el is marad. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek egy idő után már nem kell energiát fektetnie abba, hogy hónapról hónapra méhnyálkahártyát építsen. Vagyis csökken az alapanyagcserénk, kevesebb energiát használ fel a szervezet az alapvető működéséhez.

Ezért is fontos a megfelelő étrend

Ha nem csökkentjük a kalóriabevitelt, az sajnos hamarosan meg fog rajtunk látszani. A hormonális változások hatására a női test vonalai ugyancsak megváltoznak. Még aki „körte” típusú volt, azaz inkább csípőre és combra hízott korábban, hirtelen elkezdhet hasra és karra gyarapodni, azaz „alma” típusúvá válni. A folyamat persze megfékezhető, méghozzá okos étkezéssel és némi testmozgással.

Nekünk is változnunk kell

Fogyasszunk több D-vitamint és kalciumot, zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat és halat, míg a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és a cukrot inkább száműzzük. Ügyeljünk a belső hidratáltságunkra is, azaz igyunk elegendő folyadékot. Ezzel együtt mozogjunk többet, mint korábban, elvégre a sport jelentősen fokozza a kalóriafelhasználást. Olyan sportot keressünk, amely a fizikai állapotunknak megfelelő, és amelyben örömünket leljük: ez lehet edzőtermi mozgás, jóga, úszás, nordic walking, de a rendszeres tempós séta is hasznos tevékenység.

Gyógynövényekkel a változókori panaszok ellen

A változókori életmódváltást persze nem könnyítik meg az ilyenkor sokakat érintő klimaxos panaszok, a hőhullámok, az izzadás, a hangulatingadozások vagy az alvászavar. Segíthet, ha nem egyik napról a másikra dobjuk sutba a korábbi szokásainkat és az étrendünket, hanem apránként, lépésről lépésre változtatunk. A kellemetlen tünetek csillapítására pedig bátran hívjuk segítségül a természet patikáját. A Cimicifuga, azaz a poloskavész segítheti az olyan változókori testi panaszok enyhítését, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Az alvászavarok ellen hasznunkra válhat a valeriána, míg az enyhe depressziós tünetekre a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű jelenthet gyógyírt.

Segíthet a Remifemin Plus

Az említett két gyógynövény kivonata a fő összetevője a Remifemin Plus  tablettának, amely jó választás lehet a változókori testi és lelki tünetek enyhítésére. A gyógyszer hormonmentes, így orvosi javaslatra olyan esetekben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt, napi adagolása pedig a tünetek erőssége szerint módosítható. A Remifemin Plus már 120 darabos kiszerelésben is kapható, hosszabb távon is szedhető.

 

Remifemin packshot
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.