A nemekkel és a fájdalommal kapcsolatos kutatás immár több mint két évtizede a tudományos és klinikai érdeklődés témája.

Több tényező is szerepet játszik abban, hogyan tapasztaljuk meg a fájdalmat. Ez magában foglalja a genetikát, a társadalmi helyzetet, a testmozgást és az agy információfeldolgozását. A nők esetében pedig a hormonok, a pubertás, a reproduktív állapot és a menstruációs ciklus is hatással van a fájdalomküszöbre és az érzékelésre, jellemzően az alábbi négy probléma esetében.

1. Mozgásszervi fájdalom

A klinikai kutatási eredmények azt mutatták, hogy a krónikus mozgásszervi fájdalom gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A mozgásszervi fájdalom számos specifikus típusát vizsgálták, beleértve a hátfájást, az egész test fájdalmát és az ízületi gyulladást. Az életkor előrehaladtával a nőknél gyakoribb a kompressziós törés és csigolyaelváltozás, például a gerincferdülés, a csonttömeg-csökkenés és az ízületi gyulladás. Ezen állapotok bármelyike ​​nagyobb kockázatot jelent a nők esetében arra, hogy esés közben csonttörést szenvednek, ami fokozhatja a fájdalmukat.

2. Hasi fájdalom

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nők körében gyakoribb a hasi fájdalom, jellemzően az irritábilis bél szindróma miatt. Ezt az állapotot a hasi fájdalom visszatérő tünetei és a székletürítési problémák jellemzik.

krónikus fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. A fejfájás és a migrén gyakorisága magasabb a nőknél, mint a férfiaknál. A migrén leggyakrabban a 20 és 45 év közötti nőknél fordul elő, akik gyakrabban számolnak be a fájdalmasabb és hosszabb ideig tartó fejfájásról, valamint a „kapcsolódó” tünetekről, beleértve az émelygést és a hányást.

4. Kismedencei fájdalom

A krónikus kismedencei fájdalomtól szenvedő nők esetében jelentős az esélye annak, hogy a kórtörténetben előfordult párkapcsolati erőszak. Az adatok arra utalnak, hogy ez hozzájárulhat a fájdalmas állapotokhoz. A nők esetében a családi stressz, a súlygyarapodás és a szexualitás kérdései az első helyen állnak, amikor a fájdalom kezdetéről van szó.

Miután meghatározták az aggodalomra okot adó területeket, a pszichológus gyakran kognitív viselkedésterápiát alkalmaz, hogy segítsen a betegeknek újragondolni a fájdalmukat, és különböző módokat találni a fájdalom kezelésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.