A pecsételő vérzés, avagy barnás folyás a ciklus során bármikor előfordulhaz, azonban nem mindegy, hogy mikor. Megjelenésének időpontja ugyanis sokat elárul a testünkben zajló folyamatokról.

Normális, pozitív barnázás

Amikor a rendszeres, 3-5 napig tartó menstruációs vérzésünket követően még 1-2 napig enyhe vérzést, barnás folyást tapasztalunk, tulajdonképpen a ciklus lecsengésével állunk szemben. Megjelenése ebben az esetben teljesen normális és egészséges.

Megkülönböztetünk úgynevezett ovulációs, avagy köztes barnázást, mert időpontja szinte pont két vérzés közé esik, azaz az ovuláció időszakára. Ha ilyenkor tapasztalunk némi elszíneződést a fehérneműnkön, az két dologra utalhat: egyrészt a petesejt kitör a tüszőből, ezt pedig kis mennyiségű vérzés kísérheti, illetve ilyenkor előfordulhat minimális ösztrogénszint emelkedés és ennek hatására a méhnyálkahártya kis része leválik.

női baj menstruáció barna folyás
Forrás: freepik.com

Abnormális barnázás

Amikor a rendes menstruációt megelőzően néhány nappal vagy akár egy héttel jelentkezik a pecsételő vérzés, a következő okok állhatnak a hátterében:

  • progeszteronhiány: a progeszteron feladata fenntartani a méhnyálkahártyát terhesség esetére, ám hiányának hatására a méhnyálkahártya leválik
  • pajzsmirigy alulműködés: a csökkent hatású pajzsmirigy hormonok nem segítik a sejtek progeszteron felvételét
  • inzulinrezisztencia: ilyen esetben a sejtekhez kevés inzulin képes kapcsolódni, mely egy összetett folyamat eredményként szintén képes a pecsételés előidézésére.
Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.