Többféle fogamzásgátlási módszer áll rendelkezésre, de érdemes tudni, hogy a hormonális fogamzásgátlás növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

A kockázat azonban csekély – évente legfeljebb 10 000 emberből 10-nél alakulnak ki ezek a vérrögök a fogamzásgátlás következtében –, és csak az ösztrogént tartalmazó hormonális fogamzásgátlók növelik a kockázatot. Valójában nagyobb valószínűséggel alakul ki vérrög a terhesség miatt, mint a hormonális fogamzásgátlás következtében.

Hogyan okozhat vérrögöket a hormonális fogamzásgátlás?

A hormonális fogamzásgátlásnak általában két formája van. Az egyik típus ösztrogént és progesztint, míg a másik típus csak progesztint tartalmaz. Az ösztrogént összefüggésbe hozzák a vérrögök megnövekedett kockázatával, mivel növeli a véralvadási faktorok szintjét, bár még nem pontosan ismert az összefüggés. A nagyobb dózisú ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát, de az alacsonyabb dózisú ösztrogénkészítményekkel rendelkező modern típus sokkal kisebb kockázatot jelent, mint amilyenek voltak néhány évtizeddel ezelőtt.

Bizonyos típusú tabletták, a fogamzásgátló tapasz és a hüvelygyűrű mindkét típusú hormont tartalmazzák. Ha el akarja kerülni az ösztrogént a fogamzásgátlásban, vannak más módszerek is, amelyek ezt nem tartalmazzák. A csak progesztint tartalmazó fogamzásgátló módszerek közé tartoznak a tabletták, injekciók és implantátumok.

fogamzásgátlás vérrögök
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért növeli a terhesség a vérrögképződés kockázatát?

A fogamzásgátló tabletták, még a kombinált tabletták is, biztonságosabbak, mint a terhesség. Ez a megnövekedett kockázat a terhesség alatt bekövetkező hormonális és testváltozásokhoz kapcsolódik. Alapvetően nagy tömeg van a hasüregben, ami lelassítja a vér visszajutását a szívbe a lábakból. Ez az oka annak, hogy a kismamáknak megduzzadnak az alsó végtagjaik. Ez is hozzájárul a megnövekedett vérrögképződés kockázatához a terhesség alatt.

Ez a kockázat azonban nem szűnik meg a szülés után. Valójában a megnövekedett vérrögképződés kockázata még a szülés utáni időszakban is magas marad. A szülés utáni első 6 hét még nagyobb kockázatot jelent, mint maga a terhesség.

Meg lehet előzni a vérrögök kialakulását?

Van néhány módszer, amellyel csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • a dohányzás elkerülése vagy leszokás
  • az egészséges testsúly megőrzése vagy elérése
  • rendszeres fizikai aktivitás.

Mivel lehet olyan genetikai tényezője is, amely növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, érdemes megbeszélni a szakorvossal, hogy a hormonális fogamzásgátlás a legjobb megoldás-e.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.