Az újszülött hazahozatala állítólag az egyik legörömtelibb időszak egy nő életében, de sokak számára ez az élmény nem minden esetben zökkenőmentes.

Valójában a legtöbb új anyánál a hormonális változások szorongást, sírást és nyugtalanságot okoznak, amelyek a szülés utáni első két héten belül elmúlnak. A szülés utáni enyhe és átmeneti depresszió elmúlik, ha a hormonok újra kiegyenlítődnek.

Mi is az a szülés utáni depresszió?

Szinte minden újdonsült anya megtapasztalhatja a szülés utáni depressziót. Előfordulhat, hogy az egyik percben boldognak érezhetik magukat, míg a másikban pedig levertek és sírnak. Egyetlen anya sem mindig boldog, de normális, hogy frusztrált és néha le kell tenni a babát. Ha a tünetek súlyosak vagy két hétnél tovább tartanak, az újdonsült anyának aggódnia kell a szülés utáni depresszió miatt. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknek a szülés előtt szorongása vagy depressziója volt. A szülés utáni depresszió jelei és tünetei a következők:

  • szorongás
  • szomorúság
  • düh és ingerlékenység
  • alvási nehézség
  • negatív gondolatok.

Különösen a szülés utáni időszakban gyakori a szorongás és az ingerlékenység, valamint az alváshiány, ami a szülés utáni depresszió óriási kockázati tényezője. Bár nem feltétlenül a depresszió tünete, ha rosszul alszik egy újszülött, ez ronthatja a szülés utáni depresszió tüneteit. A kutatás azonban olyan epigenetikai biomarkereket (bizonyos gének aktivitásában mutatkozó különbségeket) azonosítottak, amelyek megjósolják, hogy kiket fenyeget a leginkább a szülés utáni depresszió.

szülés utáni depresszió
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szülés utáni pszichózis felismerése

Míg a szülés utáni depresszió viszonylag gyakori, a szülés utáni pszichózis rendkívül ritka betegség, amely az újdonsült anyák mindössze 0,1 százalékát érinti. Ez a gyakoriság 30 százalékra emelkedik a bipoláris zavarban szenvedő anyáknál. A szülés utáni pszichózis olyan pszichiátriai vészhelyzet, amely azonnali orvosi ellátást igényel, mivel magas az öngyilkosság és a baba károsodásának aránya. A szülés utáni pszichózis tünetei a következők:

  • zavartság és kognitív zavarok, amelyek jöhetnek és mennek
  • rendkívül szervezetlen viselkedés
  • hallucinációk vagy téveszmék.

Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül ezeket a tüneteket, még akkor sem, ha korábban nem volt hangulati rendellenessége. A szülés utáni pszichózis előfordulhat olyan nőknél is, akiknek korábban nem volt pszichiátriai betegsége.

A szülés utáni hangulati zavarok kezelése

A legfontosabb tudnivaló a szülés utáni hangulatzavarokról az, hogy nagyon jól kezelhetők. Még a szülés utáni pszichózis legsúlyosabb eseteiben is a betegek 98 százaléka javult a kezelés hatására. A szülés utáni depresszió kezelése magában foglalja az antidepresszáns gyógyszerek szedését, mely magában foglalja a hangulatstabilizálókat és az antipszichotikus gyógyszereket. Az alvás a szülés utáni gondozás másik kulcsfontosságú területe, amely segít megelőzni a hangulati zavarokat. A legfontosabb azonban az, hogy a nők ne féljenek segítséget kérni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.