A csípő, viszkető, feszítő érzéssel járó hüvelyszárazságokat a termékeny korban lévő nők gyakran tévesen valamilyen hüvelyi fertőzésnek vélik, mert fel sem merül bennük a hüvelyszárazság lehetősége. Azonban számos egészségi probléma előidézheti ezt a kellemetlen állapotot.

Szoptatás

A baba érkezése utáni időszak nagyon hasonlít a menopauza során végbemenő folyamatokhoz: a petefészkek működése átmenetileg leáll és kevesebb ösztrogén termelődik, ezért ezekben a hónapokban a menstruáció is szünetel.

hüvelyszárazság okai termékeny korú nőknél
Forrás: Shutterstok / PuzzlePix

Hormonháztartást befolyásoló betegségek

Néhány betegség felborítja a szervezet egészséges hormon háztartását, melynek következtében a szövetek ellenálló képessége csökken és kialakulhat a hüvelyszárazság. Különösen azokat érintheti, akik endometriózisban, pajzsmirigy-alulműködésben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek.

Fogamzásgátló tabletta

A folyamatosan, hosszú ideje fogamzásgátló tablettákat szedőknél a petefészkek természetes hormontermelődése leáll és csupán a tablettában lévő hormonok dolgoznak, így azonban kevesebb hormonadag jut a szervezetbe. Ezzel együtt a méhnyálkahártya és a hüvelyhám is vékonyabb lesz, valamint a tejsavtermelődés is csökkenhet.

Szorongás és stressz

Kellemetlen, fájdalmas együttlétet idézhet elő a stressz következtében kialakuló hüvelyszárazság.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.