Amilyen rosszul hangzik, olyan kevésbé kell a méhpolip miatt aggódni - persze a kivizsgálást sosem szabad kihagyni.

A polip egy jóindulatú sejtburjánzás, daganat, mely szervezetünk sok területén előfordulhat, és amely diagnózistól nem kell megijednünk. Gyakori az orrban, a vastagbélben, az arcüregben, illetve a méhben kialakuló polip, de van példa nyelőcsőben vagy gyomorban megjelenőre is. Sokszor nem okoz tüneteket a jelenléte, de egyes esetekben igen – ilyen, amikor az orrpolip légzési nehézségekkel társul, és ilyen a méhpolip is.

Mi jellemzi a méhpolipot?

  • Legtöbb esetben a méhszájon, a méhnyak csatornájában vagy magában a méhben található
  • A nyálkahártyából képződik és a méh ürege felé terjeszkedik – szemben a miómával, ami akár a hasüreg felé is nőhet
  • Változókorban alakul ki a legnagyobb eséllyel, de összességében bármilyen életkorban megjelenhet
  • Nem mindig tisztázott, hogy mitől alakul ki, ezért jobbára nem lehet megelőzni
  • De hajlamosító tényezői között van az elhízás, a magasvérnyomás, a hormonális gyógyszerek szedése és a vírusfertőzés is
  • Tünetként nemi érintkezés után érzékelt pecsételő vérzés, hüvelyi folyás, némely esetekben fájdalom tapasztalható, melyek a menstruáció alatt erősödhetnek – de nem minden betegként jelentkeznek
  • Meddőséget is okozhat, de szerencsére a polip eltávolítása után ez a probléma megszűnik
méh
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan diagnosztizálják?

Amennyiben méhpolipra gyanakszik a szakorvos, ultrahangos vizsgálattal vagy hiszteroszkópiával (méhüregi tükrözéssel) erősíti meg gyanúját. Szövettani vizsgálatra is elküldhetik az egyént, hogy megbizonyosodjanak a sejburjánzás jóindulatú állapotáról – ez egyébként igencsak ritka, de jobb minél hamarabb eltávolítani a polipot. Ez egy gyors, hüvelyi úton történő beavatkozással megoldható.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.