A női hüvely természeténél fogva képes az öntisztulásra, így a rendszeres és indokolatlan hüvelyöblítéssel inkább ártunk, mintsem használunk. Hiszen felborítjuk vele a hüvely baktériumflóráját és így védtelenebbé válunk a fertőzésekkel szemben. Azonban gyors segítséget jelenthet a savas irrigálás abban az esetben, ha éppen a már felborult hüvelyflóra helyreállítása a cél.

Ha már megtörtént a baj

A menstruációt követően vagy akár az intim együttlét alatt is találkozhat a szervezetünk olyan baktériumokkal, melyek következtében kialakul az égő, viszkető érzéssel járó hüvelygomba. Már a kezdeti tünetek észlelésénél bevethető a savas irrigálás, hogy mielőbb megkezdjük hüvelyflóránk helyreállítását, azonban ez nem váltja ki az orvosi konzultációt.

női bajok savas irrigálás hüvelyöblítés hüvelygomba hüvelyi fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan végezzük el?

Ilyen esetekben néhány, a háztartásban általában előforduló készítmény is a segítségünkre lehet, mint például az élőflórás joghurt vagy az ecet. Azonban a szakszerű irrigálást célszerű kifejezetten erre a célra kifejlesztett hüvelyöblítő oldattal és irrigáló készülékkel elvégezni.

Hasznos baktériumok visszatelepítése

A kórokozók kiöblítésével egyidejűleg érdemes elkezdeni a hasznos baktériumok visszatelepítését is. Ehhez használjuk a gyógyszertárakban beszerezhető tejsavat, hogy ezt bejuttatva ismét kedvező közeget teremtsen az úgynevezett Döderlein baktériumoknak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.