A hasi nyomásfokozódás hatására jelentkező vizeletcsepegés elsősorban a menopauza időszakában lévő nőknél gyakoribb.

A hasi nyomásfokozódáskor (emelés, köhögés, tüsszentés) jelentkező akaratlan vizeletcsepegés oka, hogy a medencefenéki izomzat tónusának gyengülése következtében a hólyag alátámasztása csökken, de kismedencei vagy húgyúti műtétek, külső trauma, szülés, rendszeres dohányzás, általános kötőszöveti gyengeség következtében is kialakulhat. A beteg előzményében általában szerepel az elhízás, a többszöri szülés vagy a kismedencei műtét.

Jellemző tünete a köhögéssel, tüsszentéssel, emeléssel vagy járkálással egyidőben jelentkező vizeletvesztés.

A stressz inkontinencia kezelésének meghatározásához általános (például fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat) és célzott (például ultrahang és urodinámiás vizsgálat, inkontinencia kérdőív, stressz teszt) vizsgálatokra van szükség.

A terápia célkitűzése az inkontinencia megszüntetése. Kezdeti stádiumban konzervatív kezelés (például gátizom tornáztatása, elektrostimuláció, bio-feedback) javasolt. A gyógyszere terápia esetén ösztrogénpótlás alkalmazható. A sebészi beavatkozás szükségessége a stressz inkontinencia okától függ. Például a záróizom gyengesége esetén szalagplasztika műtét alkalmazható.

stressz inkontinencia
Forrás: pixabay.com

A stressz inkontinencia enyhe, közepes és súlyos eseteinek a kezelésére alkalmazható nem sebészi, minimálisan invazív eljárás, az intimlézeres kezelés. Ennek lényege, hogy a hüvelyfal és a kollagénben dús medencei szalagrendszer feszesítésével támasztja meg a hólyag alapot, és szünteti meg a vizelettartási zavarokat.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?