A kutatási eredmények szerint a COVID-19-ben szenvedő terhes nők esetében - az azonos korú, nem terhes nőkkel összehasonlítva - nagyobb a kórházi kezelés és a súlyosabb kimenetel kockázata.

Nem meglepő, hogy a légúti vírusok nagyobb veszélyt jelentenek a terhes nőkre, akiknek a tüdeje a várandóság időszakában fokozottabb igénybevételnek van kitéve. Ahogy a méh növekszik, a rekeszizomhoz nyomja, csökkentve a tüdő kapacitását. Ráadásul a terhesség során csökken az anyai immunrendszer működése, hogy ne ártson a magzatnak. Emiatt a terhes nők fogékonyabbak a fertőzés szövődményeire. Például azok a terhes nők, akik a H1N1 influenzában szenvedtek a 2009–10-es járvány idején, esetükben nagyobb volt a koraszülés és a halva születés kockázata.

Egy tavaly szeptemberben közzétett elemzés egyértelművé tette, hogy a terhes nők nagy kockázatú csoportnak számítanak. A vizsgálat több mint 11 400 olyan nő adatait tartalmazta, akiknél megerősített vagy feltételezhető volt a COVID-19, és akiket bármilyen okból kórházba szállítottak terhességük alatt. A COVID-19 diagnózissal rendelkező terhes nőknél például az intenzív osztályon történő kezelés esélye 62%-kal magasabbak volt, mint a reproduktív korú, nem terhes nők esetében.

terhesség védőoltás covid
Forrás: pixabay.com

A globális adatok ellenére még sok kérdés maradt. A kutatók tudni akarják, hogy a COVID-19 fertőzés mennyire gyakori a terhes nők körében, mert az adatok többségét csak olyan nőkről gyűjtik, akik terhességük alatt bármilyen okból kórházba kerülnek. Azt is vizsgálják, hogy a nők jobban ki vannak-e téve a vírusfertőzésnek - vagy annak következményeinek - a terhesség bármely szakaszában vagy a szülés utáni regenerálódás során. Továbbá a placentából, a köldökzsinórból, valamint az anyák és a csecsemők véréből vett minták azt mutatják, hogy az új koronavírus ritkán jut át ​​az anyáról a magzatra. Néhány előzetes adat azonban azt sugallja, hogy a vírusfertőzés károsíthatja a méhlepényt és esetleg „sérülést” okozhat a magzatban. Nincsenek adatok a COVID-19 elleni vakcinák terhes nőknél történő biztonságos alkalmazásáról sem, mivel őket általában nem vették be a korai klinikai vizsgálatokba. A megállapított normákat követve egyik fő oltóanyaggyártó sem vont be terhes nőket az első kísérletekbe, bár néhány jelenlegi és tervezett vizsgálatban már várandós nők is részt vesznek.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00578-y
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.