Bár régóta ismert, hogy a terhesség alatti élettani és anatómiai változások hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához, az összefüggést eddig nem bizonyították.

A kutatók 1984 és 2012 között közel 3000 nőbeteg orvosi dokumentációját vizsgálták át, hogy meghatározzák, vajon a terhesség időszakában újonnan kialakuló, tünetekkel járó vesekő kialakulásának a kockázata emelkedik-e ezen időszak alatt, és hogy a kockázat változik-e a terhesség előtti, alatti és utáni különböző időszakokban.

A kutatás ideje alatt összesen 945 nőnél alakult ki vesekő. A betegség kockázata a szülés közeli időszakban volt a legmagasabb, majd a szülés után egy évvel csökkent, bár a vesekő kialakulásának alacsony kockázata a szülés után egy éven túl is fennállt. Utóbbi megállapítás magyarázata az lehet, hogy míg a terhesség alatt kialakuló vesekövek többségét az általuk okozott fájdalom miatt korán észlelik, egyes kövek hosszabb ideig stabilak maradhatnak a vesében, mielőtt elmozdulnának és fájdalmat okoznának.

terhesség vesekövesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tünetekkel járó vesekő a terhes nőknél a leggyakoribb kórházi felvételi diagnózis. Leggyakrabban a második és a harmadik trimeszterben fordul elő. A vesekövek, bár nem gyakoriak, jelentős szövődményeket okozhatnak, beleértve a húgyúti fertőzést, a koraszülést vagy a vetélést. A vesekövek terhesség alatti diagnózisa is kihívást jelenthet, mivel a sugárterhelés miatt korlátozottak a képalkotó vizsgálatok lehetőségei.

A vesekőbetegség megelőzésére vonatkozó általános étrendi ajánlások alapja a bőséges folyadékbevitel és az alacsony sótartalmú ételek fogyasztása. Emellett a terhesség alatt naponta legalább 1000 milligramm kalcium bevitele is szükséges, lehetőleg tejtermékekből, nem pedig kalcium-kiegészítőkből.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.