A testünk 45 évesen nagyon más, mint 15 évesen. A hajunk színe megváltozik, a bőrünk másképp néz ki, lelassul az anyagcserénk – és a menstruációnk is megváltozik.

A vér és a szövetek méhen belüli felszabadulását a hormonok szabályozzák. Ezeknek a hormonoknak a szintje a szervezetünkben életünk különböző szakaszaiban változik, így természetes, hogy a menstruációs vérzés is megváltozik. Noha nincs olyan, hogy „normális időszak” – minden nő menstruációs ciklusa egyedi, és élete során ingadozhat –, van néhány általánosan elfogadott jellemzője az egészséges időszaknak, beleértve az alábbiakat:

  • a teljes menstruációs ciklus 24-35 nap
  • a menzesz 4-8 napig tart
  • egy menstruációs időszak alatt legfeljebb 80 milliliter vér veszíthető el.

Hogyan változik a menstruáció az életkorral?

Tinédzserkori menstruációs ciklusok: A lányok menstruációja átlagosan 12 éves kortól kezdődik. Normális, hogy a lányoknak rendszertelen menstruációi vannak a pubertás alatt – sőt, akár három évig is eltarthat, mire a lányok menstruációja rendszeressé válik a hormonális egyensúly rendeződése miatt.

Menstruáció a 20-as években: A fogamzásgátlási módszerek megváltoztatása megváltoztathatja a menstruáció ciklusát, de ez nem probléma. A kimaradt menstruáció azonban a terhesség jele lehet, de extrém stressz, túledzés vagy étkezési zavar (például az anorexia) is okozhatja.

menstruációs ciklus változása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Menstruáció a 30-as években: Életkortól függetlenül, ha szült, a menstruációja a terhesség után más lehet. Egyes nők nehezebb, hosszabb vagy fájdalmasabb menstruációkat tapasztalnak a szülés után, míg mások javulást tapasztalhatnak. Sok nőnek szintén nincs menstruációja a szoptatás közben. Ahogy közeledik a 30-as éveihez, a menstruáció ritkábbá vagy kevésbé rendszeressé válhat. Ez a perimenopauza – a szervezet menopauza felé való átmenetének kezdete.

Menstruáció 40 év felett: Ebben az életkorban a petefészkek lelassítják az ösztrogéntermelést, így a menstruáció rövidülhet és enyhülhet, vagy ritkábban jelentkezhet. A menopauza akkor következik be, amikor a menstruáció 12 egymást követő hónapon keresztül teljesen leáll. A legtöbb nő esetében ez a 40-es éveik végén vagy az 50-es évei elején történik.

Minden posztmenopauzális vérzésben szenvedő nőnek értesítenie kell a kezelőorvosát, aki megvizsgálja, hogy ezt  méhpotenciálisan nyálkahártyarák okozza-e, amely a méhrák egy fajtája. Ez egy ritka daganattípus, amely a méh belső nyálkahártyájában vagy izomfalában alakul ki, de többnyire 50 éves vagy annál idősebb nőknél fordul elő.

Honnan tudhatom, hogy probléma van a menstruációmmal?

Ha a menstruációjában a fent említett paramétereken kívül, nyilvánvaló magyarázat nélkül változások következnek be, vagy előfordul vérzés a menstruációs időszakok között, érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost. Ezek az eltérések potenciálisan pajzsmirigy-problémákat vagy számos egyéb egészségi problémát jelezhetnek, de a legtöbbször nem súlyos ok áll az elváltozás hátterében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.