A negyvenes évek közepén a nők új életszakaszba lépnek: a klimax folyamatában sok kellemetlen tünetet tapasztalhatunk. Közöttük az egyik, hogy a hormonális változások hatására gyakrabban jelentkezhetnek a felfázásként is ismert hólyaghurut tünetei.

Plusz egy zavaró tünet

A negyvenes, ötvenes éveket taposva előbb-utóbb minden nő megtapasztalja a változókor tüneteit. Megváltozik, ki-kimaradozik a menstruáció, majd – általában 48-52 éves kor között – bekövetkezik a menopauza, azaz az utolsó menstruáció, így ekkor végleg el is búcsúzunk a havivérzéstől.

Ahogyan a petefészkek működése fokozatosan leáll, a hormontermelés is változik: előbb a progeszteron, aztán az ösztrogén szintje is csökken. Ez a hormonális változás okozza a tipikus tüneteket: a hőhullámokat, verejtékezést, hangulatváltozásokat, alvászavart, szorongást, depressziót, fejfájást, fáradtságot, súlynövekedést, hüvelyszárazságot. Mindezek mellett gyakrabban jelentkezhetnek hüvelyi fertőzések és a hólyaghurut is.

Az anatómiában rejlik az ok

Bár a közhiedelem még ma is gyakran a hideggel köti össze, a felfázásként is ismert hólyaghurut oka valójában baktériumfertőzés. A fertőzés leggyakoribb kiváltója a bélflórában élő E. coli baktérium, amely a saját helyén hasznos, ám a húgycsőbe, majd onnan felfelé, a hólyagba jutva gyulladást okoz. A nők testfelépítésüknek „köszönhetően” gyakran szenvednek a fertőzés miatt: a gáttájékon egymáshoz közel található a végbél, a hüvely és a húgycső nyílása, így a kórokozók a férfiakénál sokkal rövidebb húgycsövön át könnyen elérhetik a húgyhólyagot. 

Ösztrogén! Hol vagy?

Az ösztrogénszint csökkenése jelentős hatással van mind a hüvelyre, mind a húgyúti szervekre: a hámszövetek sorvadni kezdenek, rugalmatlanná, érzékenyebbé, sérülékenyebbé válnak – így megnő a fertőzések kockázata. A hormonális változások miatt könnyebben felborul a hüvelyflóra egyensúlya, a savas közeg lúgossá válik, alkalmas „helyszínt” teremtve ezzel a kórokozók szaporodásához. A hüvely- és a húgycsőnyílás közelsége miatt akár egy tünetek nélkül zajló, kezeletlen bakteriális hüvelyfertőzés (vaginózis) is vezethet hólyaghuruthoz.

Hirtelen támad: ég, csíp, sürget

A húgyhólyag falán megtapadó baktériumok gyorsan szaporodnak, 15-20 percenként megduplázódik a számuk, a felfázás tünetei – gyakori, intenzív vizelési inger, a vizeletürítést kísérő égő, csípő vagy fájdalmas érzés, az alhasi fájdalom – hirtelen jelentkeznek. Ha észleljük ezeket, tanácsos a szokottnál több folyadékot inni, ezzel segítjük a baktériumok kiürülését. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 3 liter) a megelőzést is szolgálja, ahogyan az is, ha az ingert érezve vécére megyünk: a pangó vizeletben ugyanis gyorsabban szaporodnak a kórokozók. Nem elhanyagolandó a helyes higiéné sem, például, hogy a gáttájékon mindig elölről hátrafelé törlünk a vécépapírral, és kerüljük az illatosított intim mosakodószerek használatát is.

Már az első tüneteknél: elő az Urzinollal!

Ha időben kezdjük a kezelést, a felfázás korai szakaszában fellépő tüneteket a gyógynövényi kivonatot tartalmazó Urzinol tabletta segítségével csillapíthatjuk. Az Urzinol a húgyutak betegségeire évszázadok óta használt, antibakteriális hatású medveszőlőlevél kivonatát tartalmazza, magas koncentrációban. A gyógynövény a huszadik század elején a tudósok figyelmét is felkeltette, mára számos klinikai vizsgálat is igazolta a medveszőlő jótékony hatását a hólyaghurut tüneteinek kezelésében. A kutatók megállapították, hogy a medveszőlőlevél hasznos hatóanyaga 74 féle baktériumfaj, köztük a felfázást leggyakrabban okozó E. coli ellen is sikerrel veszi fel a harcot. Az Urzinol tabletta szedését a felfázás első tüneteinek megjelenésekor ajánlott elkezdeni. Fontos, hogy a tabletta szedése mellett figyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra is, a gyakori vizeletürítéssel kimosódnak a baktériumok a húgyhólyagból. Az Urzinol tabletta könnyedén része lehet a házi patikának, hiszen recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

 

Urzinol
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.