Az antibiotikumok hatékonyan küzdenek a fertőzések ellen, de károsíthatják a bélflórát, nők esetében pedig a hüvelyflórát is. A probiotikumok és a prebiotikumok segíthetnek a mikrobiomok egyensúlyának és egészséges működésének a helyreállításában. Mutatjuk, hogyan.

Baktériumok, amelyeket nem kéne elpusztítani

Az antibiotikumok számos kórokozó ellen hatásosak, de a testünk számára hasznos baktériumflórát is károsítják. Nem minden baktérium „ellenség”: egyes baktériumok részt vesznek az emésztésben, mások a kórokozók szaporodását gátolják, és óvják testünk egészségét. Ilyenek például a hüvelyben élő Lactobacillusok, amelyek a hüvely élettani, enyhén savas pH-értékét biztosítják. A savas közegben a kórokozók nem képesek szaporodni. Ha valami miatt megtizedelődik a hüvelyt védő Lactobacillusok száma, akkor lúgosabb irányba tolódik a hüvelyi pH. Ez kedvez a hüvelyfertőzések kialakulásának. Az antibiotikumok a Lactobacillusokat sem kímélik, ezért egy-egy antibiotikum-kúra után megjelenhetnek a nőknél a bakteriális hüvelyfertőzés tünetei.

Bakteriális vaginózis: ha egy baktérium nincs a helyén

A bakteriális hüvelyfertőzés, vagy más néven bakteriális vaginózis az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma. Tünete a bőséges, híg, fehér vagy szürkés színű, kellemetlen szagú hüvelyváladék. Kialakulásáért többféle baktérium is felelős lehet. Leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium elszaporodása okozza a bajt. Az E. coli a saját rendeltetési helyén, a bélrendszerben K-vitamint állít elő, és a jelenléte a vastagbélben alapvető. A végbélnyílás környékéről a hüvelybe kerülve azonban bakteriális hüvelyfertőzést okozhat, a húgyutakba jutva pedig fájdalmas hólyaghurutot válthat ki. A gyógyuláshoz sajnos elengedhetetlen egy újabb antibiotikumos kezelés, ami viszont ördögi kört generálva újra és újra felboríthatja az intimflóra egyensúlyát. Ezért szükséges a hüvelyflóra regenerálása, hogy a fertőzés ne újuljon ki.

Pro- és prebiotikum: mi a különbség?

A prebiotikumok és a probiotikumok sokszor szinonimaként kerülnek szóba, de valójában merőben különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.

Probiotikumok: a probiotikumok idegen származású, gyakran mesterségesen tenyésztett, genetikailag módosított, élő mikroorganizmusok, amelyek a bél- vagy a hüvelyflórába juttatva képesek az onnan hiányzó, védő hatású mikrobákat pótolni.

Prebiotikumok: a prebiotikumok olyan anyagok, amelyek segítik a saját baktériumflóra növekedését és aktivitását. A saját baktériumaink tápanyagforrásként hasznosítják őket.

Az antibiotikumok szedése során a gyógyszer célja a kórokozók elpusztítása. Az antibiotikumok azonban nemcsak a kártékony, hanem a jó baktériumokat is megtizedelhetik akár a bélflórában, akár a hüvelyflórában. Ilyenkor a probiotikumok és prebiotikumok használata segíthet helyreállítani és támogatni ezek egészségét.

Vitagyn C: hármas hatással a bakteriális vaginózis ellen

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz, amely a bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére szolgál, és antibiotikum-terápia esetén támogatja az intimflóra egyensúlyának megőrzését. C-vitamin- és tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, gátolja a kórokozók szaporodását, és prebiotikumot (maltodextrint) is tartalmaz, amely táplálja a saját Lactobacillus-flórát, támogatja annak megerősödését.

 

Vitagyn C
Vitagyn C - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.