A petefészek-ciszták rendkívül gyakoriak, de általában nem jelentenek problémát, még akkor sem, ha felszakadnak.

A normális, fiziológiai ciszták minden hónapban kialakulhatnak, felszakadhatnak és vérzhetnek a normális menstruációs ciklus részeként. Vannak kóros ciszták is (például endometrioma), de ezek elég ritkák, felszakadásuk pedig sürgősen ellátandó vészhelyzet lehet.

Miért szakadnak ki a kóros petefészek-ciszták?

Ennek oka általában nem ismert, bár a méret kockázati tényező lehet. Minél nagyobb a petefészek-ciszta, annál valószínűbb, hogy felszakad. Emellett a szex és az intenzív testmozgás is kiválthatja a ciszta szakadását. Néhány kóros petefészek-ciszta intenzív fájdalmat okoz az alsó hasban, de a legtöbb esetben nincs konkrét figyelmeztető jel arra, hogy a ciszta hamarosan felszakadna. A fájdalom a has egyik vagy mindkét oldalán jelentkezhet, hányinger és/vagy hányás, láz és szédülés kíséretében. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

petefészek ciszta felszakadása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan kezelhetők a kóros petefészek-ciszták?

A legtöbb kóros petefészek-ciszta nem okoz aggodalmat. Még ha fel is szakadnak, a szervezet általában gondoskodik a gyógyulásról és a tisztításról. Valójában csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha hirtelen súlyos tünetek alakulnak ki.

A túlzott vérzés vagy fertőzés olyan vészhelyzet, amely miatt minimálisan invazív, laparoszkópos műtétre vagy antibiotikumra van szükség. A legtöbbször a kóros petefészek-ciszta szakadása azonban nem igényel műtétet. Amennyiben nincsenek jelei a súlyos vérzésnek vagy fertőzésnek, akkor a fájdalom általában a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal hatékonyan enyhíthető.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.