A meddőség egyik vezető oka, a megkésett diagnózis a női szervek károsodása mellett más szervek bántalmát is eredményezheti.

Az endometriózis több, mint 200 000 nőt érint hazánkban, mégis kevesen tudnak róla. 

A FEMaLe elnevezésű projekt egy uniós pályázatként kerül finanszírozásra, számos európai egyetem, kutatóközpont és betegjogi szervezet részvételével. A projektben az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány konzorciumi partnerként vesz részt a projekt keretében folyó szakmai munkában.

A projektben zajló kutatás egyik célja, hogy az endometriózis hátterének megértése érdekében a korai felismerésre irányuló vizsgálatokat is végezzenek.

Segítség a telefonodon

A kutatás egyik fontos pillére lesz a „Lucy” applikáció. Az ingyenesen elérhető app segítségével egy szakorvosi ellenőrzés mellett fejlesztett algoritmus figyeli, hogy a beírt tünetek alapján érdemes-e felkeresni a nőgyógyászt.

Abban is segítséget nyújt, hogy probléma esetén milyen betegségek előfordulására érdemes kiemelten figyelni.

A betegségek közül a következők tüneteit ismeri fel az alkalmazás:

  • endometriózis
  • policisztás ovárium (petefészek) szindróma - PCOS
  • mióma
  • petefészek ciszta
  • kismedencei gyulladás
  • cukorbetegség
  • inzulinrezisztencia
petefészek endometriózis meddőség ciszta
Forrás: pixabay.com

Az applikáció összegyűjti a legfontosabb információkat a bejegyzésekből és összegzést készít, ami által az orvosnak pontosabb képet kaphat az egészségi állapotról és így megfelelő, célzott terápiát írhat elő, amennyiben szükséges.

Az app Androidon ingyenesen elérhető, iOS-ra várhatóan 2021 nyarától le letölthető.

Az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány

Az "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány személyes érintettség miatt jött létre, jelenleg az egyetlen magyarországi hivatalos közhasznú civil szervezet, mely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt.

Orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal, intézményekkel, szervezetekkel és alternatív terápiával foglalkozó szakértőkkel együttműködve nyújtanak segítséget az ebben a betegségben érintett nők számára.

Előadásokkal, rendezvényekkel, szakértők által lektorált cikkekkel tájékoztatják a nőket az endometriózisról. A cél, hogy az érintettek minél hamarabb megfelelő orvosokhoz kerüljenek, emellett pedig a hiteles tájékoztatás révén a felmerülő tévhitek eloszlatása, a megelőzés, az egészségtudatosságra nevelés, az érzékenyítés és a tabuk ledöntése.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.