A légszomj érzése még szorongóbbá teheti az embert, pedig egyszerű légzőgyakorlatokkal hatékonyan kezelhető.

Ha valaki szorong, nyugtalanná és ingerlékennyé is válik, valamint nem tud koncentrálni. Bizonyos esetekben a szorongással járó légszomj pánikszerű tüneteket okozhat, beleértve az alábbiakat:

  • szapora légzés
  • fokozott pulzusszám
  • izzadás
  • mellkasi fájdalom
  • félelem érzése.

Mindannyian tudjuk, hogy a légzés az élet szükségessége. Ha nem megfelelően lélegzik, felboríthatja az oxigén- és szén-dioxid-cserét. Ez hozzájárulhat a pánikrohamokhoz, a szorongáshoz, a fáradtsághoz és az egyéb érzelmi és fizikai zavarokhoz. Ennek következtében megnövekedett pulzusszám, izomfeszültség, szédülés és más fizikai érzések tapasztalhatók. Ha a vérbe nem jut elegendő oxigén, stresszválasz alakulhat ki, amely hozzájárul a szorongáshoz és a pánikrohamokhoz.

Melyek a légszomjat okozó szorongás okai?

A légzés módja jól jelzi a test belső állapotát. A kutatások azt mutatják, hogy a légzés bármilyen változása pánikrohamot vagy fokozott szorongást okozhat. A szorongásos zavarokkal és pánikrohamokkal kapcsolatos légszomjat genetikai vagy hormonális összetevők okozhatják.

szorongás légszomj
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek a legjobb kezelési módok a szorongás miatti légszomj kezelésére?

Ha pánikrohamot tapasztal, ne harcoljon a roham ellen. Üljön le, és lélegezzen mélyen és lassan, emlékezve arra, hogy hamar elmúlik. Fontos megjegyezni azt is, hogy a pánikroham nem életveszélyes állapot.

Ha gyakran van szorongás miatti légszomja van, a rendszeres testmozgás, bizonyos étrend-kiegészítők és gyógyszerek segíthetnek. Néhány relaxációs technika is képes csökkenteni a tüneteket. A tudatos légzés valóban elképesztő egészségi előnyökkel járhat az Ön számára. A meditáció, a jóga és más relaxációs technikák mind-mind a légzésre összpontosítanak. Mindegyik segít megnyugtatni a testet és a lelket. A meditációt gyakorlók évezredek óta tudják, hogy a légzés kontrollálása megőrzi az elme és a test egészségét. A szorongással való megbirkózás érdekében a szakértők gyakran légzőgyakorlatokat (például mantra légzés, Pranayama légzés, hasi légzés) javasolnak, melyek segítenek lelassítani a pulzusszámot és megnyugtatni a szorongó embereket.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.