A LED-lámpa energia- és költséghatékony, de egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az általuk kibocsátott kék fény károsíthatja a szemünket és az egészségünket. 

A LED-ek vagy fénykibocsátó diódák mindenhol ott vannak a környezetünkben. A LED-ek a legelterjedtebb világítási eszközökké váltak, ami nem csoda - a mobiltelefonoktól a tévéken át a számítógépek képernyőjéig mindenben használják a LED-lámpákat.

De a LED-ek rövidhullámú, nagy energiájú kék fényt bocsátanak ki, ami összefüggésbe hozható a biológiai és alvászavarokkal. A kék fény veszélyével is összefüggésbe hozható – amikor az erős fényforrás károsítja a retinát (a szemnek az a része, amely a fényt impulzusokká változtatja, amelyek a látott képekké válnak).

LED-lámpa látás szembetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a LED-lámpák több kárt okozhatnak, mint használnak. Egy 2012-es spanyol tanulmány megállapította, hogy a LED-sugárzás visszafordíthatatlan károsodást okozhat a retinában. Egy 2019-es francia jelentés figyelmeztetett a kék fény expozíciójának „fototoxikus hatásaira”, beleértve az életkorral összefüggő makuladegeneráció fokozott kockázatát. A jelentésben azt is leírták, hogy a kék fényt blokkoló szemüvegek és szűrők nem teljesen védenek ezekkel és más káros hatásokkal szemben.

Eddig azonban még nem tettek közzé olyan nagy tanulmányt, amely kimutatná, hogy valóban káros vagy hasznos. A szemészek nem észlelték a retina szerkezeti károsodásának jeleit ezektől a világítási technológiáktól, tehát jelenleg nem ajánlhatják, hogy az emberek hagyják abba a használatukat.

Továbbra is fontos azonban, hogy a szülők óvintézkedéseket tegyenek gyermekeik képernyő előtt töltött idejének csökkentésére, mert a gyerekek szeme nem szűri meg úgy a kék fényt, mint a felnőtteké.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.