Amikor folyadék halmozódik fel a szemeket körülvevő szövetek vékony rétegeiben, a szemhéjak megduzzadhatnak. De kell-e emiatt orvoshoz fordulni?

A felső vagy alsó szemhéj duzzanata általában csak kellemetlen bosszúság, amely egy napon belül magától elmúlik. Amennyiben azonban a duzzanat tovább tart, fontos kezelni, mert gyorsan károsíthatja a szemeket.

Minden 24-48 óránál hosszabb ideig tartó duzzanat esetében szemész szakorvosi vizsgálatra van szükség, mert súlyos esetben néha akár vakságot is okozhat.

Számos oka lehet annak, hogy duzzanat alakul ki a szemhéjon, beleértve az alábbiakat:

  • Allergia - ez egy gyakori probléma, amelyet a legegyszerűbb is kezelni. Ezek oka lehet szénanátha vagy az élelmiszerekre, vegyszerekre vagy egyéb irritáló szerekre adott reakció.
  • Kötőhártya-gyulladás - ez a fertőzés gyakori a hideg hónapokban. Általában vírus, baktérium, allergén vagy más irritáló hatás okozza.
  • Orbitális cellulitisz - ez a gyulladás, amely a szinuszokból terjed, gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél. Fájdalmas duzzanatot okoz a szemhéjon és a szemet körülvevő bőrön.
  • Traumás sérülések - tompa erő hatására a szem összenyomódik és visszahúzódik, ami miatt vér gyűlik össze a sérült terület alatt. Ez gyakran duzzanatot és elszíneződést okoz.
  • Graves-kór - más néven pajzsmirigy-szembetegség, ami egy olyan autoimmun állapot, amely a szem gyulladását okozza.
  • Szemrák - ez ritkán az oka a szemhéjon vagy a szem környékén kialakuló duzzanatnak. A szemrákot általában homályos látás vagy látásvesztés kíséri.
duzzadt szemhéjak
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Azonnal keresse fel a szemész szakorvost, ha a duzzanat 24-48 óránál tovább tart, és a következők bármelyikét észleli:

  • fájdalom a szemekben
  • homályos látás
  • látásromlás.

Annak érdekében, hogy szeme minél tovább egészséges maradjon, javasolt a rendszeres szemvizsgálat, mely a szisztémás betegségek jeleit is felfedheti, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szklerózis multiplexet és a nyaki verőér betegségeit.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.