A kettős látást nem szabad figyelmen kívül hagyni. Bár általában átmeneti, súlyos problémát jelezhet, például agyvérzést vagy agyi infarktust.

Vannak, akik csak rövid ideig tapasztalják a kettős látást, de ha pár órán túl is tart, mielőbb orvoshoz kell fordulni. A szakorvos meg tudja határozni, hogy milyen típusú a kettős látás (diplopia) és mi okozza, mielőtt meghatározza a leghatékonyabb kezelési módot. Bár a kettős látás ijesztő lehet, szerencsére jól kezelhető.

Kettős látás esetén két képet kapunk, ha egyetlen tárgyra nézünk. A képek megjelenhetnek egymás tetején vagy egymás mellett (vagy mindkét irányban). A kettős látás érintheti csak az egyik vagy mindkét szemet.

kettős látás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A monokuláris kettős látás az egyik szemet érinti, és a probléma magából a szemből ered. Sok szemmel kapcsolatos probléma, beleértve a szemüveg szükségességét (például asztigmatizmus esetén), a szemszárazságot, a szürkehályogot és a makula retina betegségeit, monokuláris kettős látást okozhat.

Binokuláris kettős látás esetén a szemek nincsenek vizuálisan igazítva. Mindkét kép világos, amit lát. Ha bármelyik szemet letakarja, a kettős látás megszűnik. A binokuláris kettős látás sokféle problémából eredhet, amelyek közül néhány az agyból származik, és amelyek meglehetősen súlyosak lehetnek.

Függetlenül attól, hogy a kettős látás az egyik vagy mindkét szemet érinti, a szemészeknek meg kell keresniük a kiváltó okot, ami az agy (daganatok, traumák, aneurizmák, stroke, az agyat érintő autoimmun betegségek, stb.), az idegek (a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szklerózis multiplex károsíthatják a szemizmokat stimuláló idegeket), az izmok (például a pajzsmirigy rendellenességei) vagy a szemlencse (szürkehályog, stb.) problémája lehet.

Az alapbetegség kezelése segíthet helyreállítani látását. Egy másik lehetőség prizmalencsék használata a szemek jobb összehangolásához. Bár a prizmalencsék nem gyógyítják a kettős látást, segíthetnek visszatérni a mindennapi tevékenységekhez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.