Ugyan jó nyitott szemmel szembenézni az új kihívásokkal, nyitott szemmel aludni azonban már nem olyan jó, mivel súlyos egészségi kockázatai lehetnek.

A nyitott szemmel alvás árulkodó jele, hogy reggelente száraz, irritált szemmel ébred fel. Ennek oka az úgynevezett éjszakai lagoftalmosz, egy olyan kóros állapot, amely megakadályozza az egyik vagy mindkét szem lecsukódását alvás közben. Súlyos esetekben fájdalmat okozhat, és maradandó szemkárosodáshoz vezethet, de a jó hír az, hogy hatékonyan kezelhető.

Az éjszakai lagoftalmosz jelei

A szakorvosok nem teljesen biztosak abban, hogy hány embernek van éjszakai lagoftalmosza, így valószínűleg aluldiagnosztizált ez a betegség.

A legtöbb ember csak akkor tudja meg, amikor valaki azt mondja nekik, hogy a szemük kissé nyitva marad az éjszaka folyamán. Másokat az alábbi szemtünetek észlelése után diagnosztizálnak:

 • száraz szemek
 • irritáció vagy égő érzés
 • szemvörösség
 • homályos látás
 • fényérzékenység.

Az éjszakai lagoftalmosz okai

A lagoftalmoszt általában az arc sérült idegei vagy izmai okozzák, de összefüggésben lehet az alábbiakkal is:

 • agyvérzés
 • szemhéjplasztika
 • idegrendszeri betegségek
 • fej- vagy arcsérülés
 • alkoholfogyasztás
 • altatók szedése, stb.

Ez a kóros állapot az egyik vagy mindkét szemet érintheti. Amennyiben nem kezelik, jelentős fájdalomhoz és súlyos látási problémákhoz vezethet.

nyitott szemmel alvás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az éjszakai lagoftalmosz kezelési lehetőségei

Életmódbeli változások - az altatók vagy az alkoholfogyasztás ronthatja a lagoftalmosz állapotát, egyes embereknél pedig ezen állapot elsődleges okai is lehetnek.

Szemhéjszalag – egy kisebb ragtapasszal a szemhéjak lezárhatók éjszakára. Néhány beteg esetében nagyon jól működhet, míg mások klausztrofóbiának találják.

Szemhéj súlyok - sok beteg megkönnyebbülést tapasztalhat egy minimális súlytól, amelyet éjszaka a felső szemhéjra ragasztanak (és reggel eltávolítják).

Olajmirigy kezelés – a szemhéjat szegélyező apró olajmirigyek olyan olajokat állítanak elő, amelyek megkenik a szemet és elősegítik a szemhéjak összetapadását.

Gélcseppek – ezeket lefekvés előtt kell alkalmazni. A gél védi a szem felszínét, és segít a szemhéjak összetapadásában is. Homályossá teheti látást, így reggelente javasolt a „kimosása”.

Sebészeti beavatkozás - ha a fenti kezelések nem hatékonyak, akkor előnyös lehet a szemhéjak kiterjesztésére irányuló műtét, hogy azok teljesen bezáruljanak, amikor alszik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.