A vörös szemet okozó kötőhártya-gyulladás gyakori szemfertőzés, amely jóval gyakoribb a hidegebb évszakokban.

A kötőhártya-gyulladás akkor alakul ki, amikor a szemét borító membrán erek irritálódnak vagy begyulladnak, ami miatt a szem vöröses színűvé válik. Leggyakrabban vírusok (köztük a COVID-19-et okozó koronavírus) és baktériumok okozzák, de allergének vagy irritáló szerek (például füst, klór) is kiválthatják.

Mivel közvetlen érintkezés útján terjed, könnyen átvihetik azok az emberek, akiknek bakteriális vagy vírusos betegségeik vannak, például megfázás vagy influenza - amelyek a hidegebb időjárási hónapokban is gyakoribbak. Ezt úgy kaphatja meg, hogy nem mossa meg a kezét, majd megérinti a szemét, miután kapcsolatba lépett valakivel, aki fertőzött (vagy olyan felülettel, amelyet egy légúti fertőzésben szenvedő beteg megérintett).

kötőhártya gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha Ön a fertőzött, akkor egyik fertőzött szemről a másikra is átterjesztheti, vagy ha kifújja az orrát (ahol a baktériumok és vírusok gyakoribbak) és utána kézmosás nélkül érinti meg a szemét.

Azt sem érdemes elfeledni, hogy a hidegebb hónapokban az embereket nem éri annyi napfény (amely segíti a szervezetet a D-vitamin feldolgozásában). Ez a D-vitamin csökkenés néha gyengíti az immunrendszert, ezért ügyeljen a nyilvános helyekre és a felületekre, például az ajtókilincsekre vagy a liftgombokra, amelyeken gyakoribbak a kórokozók.

Megelőzhető a kötőhártya-gyulladás ősszel és télen?

A legfontosabb dolog, amellyel megakadályozhatja a kötőhártya-gyulladást, hogy gyakran mosson kezet szappannal és használjon kézfertőtlenítőt, és ne érintse meg a szemét.

A kötőhártya-gyulladás általában 10-14 napig tarthat, de érdemes szemész szakorvoshoz fordulni, ha olyan tünetei vannak, mint a váladékozás, a könnyezés vagy a fájdalom.

Az októl és a súlyosságtól függően számos kezelési lehetőség létezik. Enyhe vagy mérsékelt esetekben az orvosok hideg borogatást és műkönnyeket javasolnak. Ha az eset súlyosabb, akkor egy szteroid vagy gyulladáscsökkentő szemcsepp segíthet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.