A szívritmuszavarok az egyik leggyakoribb szívproblémák közé tartoznak. Az aritmiák miatt a szív túl gyorsan, túl lassan vagy szabálytalanul ver.

Az aritmiák és a COVID-19 közötti összefüggés

Ismert tény, hogy a COVID-19 szívritmuszavart okozhat. Minél súlyosabb az új koronavírus okozta fertőzés, annál valószínűbb, hogy aritmia alakul ki. Például a pitvarfibrilláció, vagyis a szabálytalan szívverés, amely növelheti a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, nagyon gyakori a súlyos COVID-19 esetében. Az érintett betegeknek a felépülést követően szükségük lehet rehabilitációra vagy más, folyamatos ellátásra (például gyógyszeres kezelés) a jövőbeni problémák vagy a mögöttes szívelégtelenség megelőzése érdekében. Amennyiben maradandó károsodás alakul ki, beültethető szívritmus-szabályozóra is szükség lehet. Azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a szívritmuszavar kialakulásának a kockázata, a megelőzés, vagyis a védőoltás a legjobb kezelési mód.

Genetikai tesztelés a hirtelen szívhalál előrejelzésére és megelőzésére

A genetikai tesztelés meglehetősen előrehaladott szakaszban van azoknál a betegcsoportoknál, akiknél nagy a szívritmuszavar kockázata, például olyanoknál, akiknek a családjában gyakori a szívritmuszavar vagy a hirtelen szívhalál. Különösen a fiatalok esetében ezeknek nagyobb valószínűséggel van genetikai alapja.

A kutatás egyik területe a nem pedig genetikai okokból származó hirtelen szívhalál kockázatának azonosítására összpontosít, vagyis például a koszorúér-problémákkal küzdő betegek vizsgálatára összpontosít a hirtelen szívhalál előrejelzése érdekében.

szívritmuszavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szívritmuszavarokkal küzdő sportolók

A rendszeres sporttevékenység folytatása problémás lehet azoknál az embereknél, akiknek régóta szívizomproblémáik vannak. A kezelésük személyre szabott megközelítést igényel, amely sok tényezőtől (például tünetek súlyossága, mozgástípus, intenzitás) függ. Gyakran elegendő a gyógyszeres kezelés, így a sportolók visszatérhetnek a szokásos tevékenységeikhez. A jelenlegi kutatási eredmények szerint szívritmuszavarok esetén is egyre többen térhetnek vissza a sporthoz, mert a kockázatok kisebbek, mint ahogy eddig gondolták a szakorvosok.

Az aritmia tünetei, amelyekre figyelni kell

A figyelemre méltó tünetek közé tartozik például az ájulás, amelyet nem a vérnyomás csökkenésének tulajdonítani. A hirtelen bekövetkező eszméletvesztés nagyon súlyos tünet, és sürgős kórházi kivizsgálást igényel. A szívdobogásérzés gyakran jóindulatú, de kellemetlennek érzi és/vagy szívproblémák vannak a családban, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Sok szívritmuszavar önmagától is elmúlhat az egészséges táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásának eredményeképpen.

Genetikai vizsgálati eredmények és gyógyszeres kezelés

A farmakogenomika ígéretes és gyorsan fejlődő területe lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a beteg genetikájára vonatkozó információk alapján olyan gyógyszereket válasszanak, amelyek nagyobb valószínűséggel hatékonyak és kevésbé valószínű, hogy mellékhatások kialakulásához vezetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.