A COVID-19 járvány kezdetén a tüdőt ismerték el fő célszervként, de az újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés szívbetegséghez is vezethet.

A COVID-19 világjárvány több millió igazoltan fertőzött beteget eredményezett, akiket érintett az új koronavírus okozta súlyos akut légúti szindróma (SARS-CoV-2).

Már ismert, hogy nem csupán a tüdőt, hanem többek között a szív-és érrendszert is érinti. A kutatók megállapították, hogy az érelmeszesedés döntő szerepet játszik ezen légúti fertőzés lefolyásában. Az érelmeszesedés súlyosbíthatja a COVID-19 tüneteit, ami kedvezőtlen kimenetelhez vezethet. A COVID-19 azonban kiváltó tényező lehet az érelmeszesedési folyamat súlyosbodásában, egészen annak klinikai megnyilvánulásáig.

COVID-19 érelmeszesedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az érelmeszesedést az érbelhártya krónikus gyulladása váltja ki, ami többek gyulladásos választ, így „károsodott”immunológiai környezetet okoz, amelyben a SARS-CoV-2 „citokinvihart” vált ki súlyos klinikai megnyilvánulásokkal.

A már meglévő érproblémák súlyosbodására adott gyulladásos válasz magyarázatot adhat a vírusfertőzéssel szembeni eltérő egyéni érzékenységre, ami potenciálisan káros kimenetelekhez vezethet. Valójában a hajlamosító szív- és érrendszeri állapotok, mint például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a koszorúér-betegség ismerten növelik a betegek „sebezhetőségét”, és így a COVID-19 miatti halálozás kockázatát.

Emellett a trombózisos szövődmények nemcsak az elmeszesedett plakkot érinthetik, hanem a már meglévő koszorúér-betegség kezelésére beültetett sebészeti eszköz tartósságát is. A betegség terhe tehát szükségessé teszi többek között az eddigi célzott terápia felülvizsgálatát.

Klinikai vizsgálatokra van szükség, elsősorban a COVID-19 szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának felméréséhez, átfogó értékeléssel, amelynek középpontjában az érelmeszesedett plakk progressziója és a gyulladásos folyamat szerepe áll.

Forrás: https://www.mdpi.com/2308-3425/8/10/130/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.