Hazánk a világ szívgyógyászatának élvonalában van az orvosi tudásnak és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a halálozási arányok azonban magasak.

A szívgyógyászat az elmúlt évtizedekben jelentős tudományos, terápiás (bypass műtét, katéteres szívbillentyű beültetés, műszív alkalmazása, keringéstámogató eszközök, szívátültetés, stb.), diagnosztikai (csúcstechnológiás képalkotó vizsgálatok) és infrastrukturális (például a nap 24 órájában elérhető szívkatéteres centrumok országos kiterjesztése) fejlődésen ment keresztül, melynek köszönhetően csaknem a felére csökkent az infarktus okozta halálozások száma, másrészt pedig napjainkban már olyan szívbetegek is kaphatnak esélyt az életben maradásra, akiket korábban nem lehetett meggyógyítani.

Ennek ellenére Magyarországon évente körülbelül 60 ezer ember halálát követelik a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ennek főbb okai, hogy az érintett betegek nem mennek időben orvoshoz (a szívinfarktuson átesett betegek átlagosan négy órát várnak, míg orvoshoz fordulnak) és/vagy nem tartják be az utasításokat (a páciensek fele egy év után abbahagyja a létfontosságú gyógyszerek szedését, pedig ezzel harmadára lenne csökkenthető az újabb infarktus esélye), így a szívbetegek ellátásában a legfőbb kihívás a betegek felvilágosítása és oktatása.

szívbetegség felvilágosítás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mivel sajnálatos módon a szakorvosoknak nincs is idejük és kapacitásuk arra, hogy megfelelően tájékoztassák a betegeket, ezért fontos egy olyan segítő, támogató országos hálózatként működő betegegyesület, amelynek felkészült szakemberei terhet vesznek le az orvosok válláról, valamint elvégzik az érintett páciensek (és családtagjaik) felvilágosítását az alábbi témákban: egészséges életmód, megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás, szervezett szűrés, a betegségek korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése, stb.

A SZÍVSN Szívesen segítünk Neked! közhasznú betegegyesület most kétéves projektet indít az előbb vázolt problémák megoldására. A projekt célkitűzése a szívbetegekért létrehozott felvilágosító program országos szintűvé fejlesztése, valamint az ehhez szükséges koordinátori hálózat kialakítása hazánk 20 kardiológiai centrumában.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.