Az idősödéssel egyre nagyobb a szívelégtelenség kockázata, ami a kórházi kezelés egyik leggyakoribb oka a 65 év feletti emberek esetében.

Fontos tudni, hogy a „szívelégtelenség” nem azt jelenti, hogy leállt a szív. A kifejezés olyan állapotot ír le, amelyben a szív nem pumpál elég vért ahhoz, hogy kielégítse a szervezet vér- és oxigénigényét. A szívelégtelenség azonban nemcsak az időseknél gyakori, a 65 év alatti férfiak és nők is veszélyeztetettek. Számos tényező valószínűsítheti a szívelégtelenség kialakulását a fiatalabb életkorban is. Ezek az alábbiak lehetnek:

Kardiovaszkuláris kockázati tényezők

Azoknál az embereknél, akiknek egy vagy több kockázati tényezőjük (például cukorbetegség, elhízás, magasvérnyomás betegség) van, nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata. A kezeletlen magas vérnyomás akár háromszorosára is növelheti a szívelégtelenség kockázatát, az elhízás (40 vagy annál magasabb testtömeg-index) pedig a legtöbb, szívelégtelenség miatt kórházba kerülő fiatalabb betegnél tapasztalható.

Szívizombetegség

A szívizom károsodása, amelynek következtében a szív fő kamrája megnagyobbodik és kevésbé hatékonyan pumpálja a vért, gyakori oka a fiatal korban előforduló szívelégtelenségnek. A szívizombetegségnek számos oka lehet. Leggyakrabban vírusfertőzés, rendszeres kábítószer- vagy alkoholfogyasztás, genetikai rendellenességek, egyéb betegségek (például pajzsmirigy-betegség) vagy a rák kezelésére használt gyógyszerek váltják ki.

szívelégtelenség fiatal korban
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyéb szívbetegségek

Bármely más elsődleges szívbetegség előidézheti a szívelégtelenség tüneteit és jeleit azáltal, hogy befolyásolja a szívizom működésének hatékonyságát. Ezek közül a leggyakoribb a koszorúér-betegség, amelynek során koleszterin-lerakódások halmozódnak fel a szívet ellátó artériákban, amelyek szívinfarktushoz vezető elzáródásokat okozhatnak.

A szívbetegség családi kórtörténete

A családi kórtörténet rendkívül fontos lehet a fiatalok szívelégtelenség miatti kockázatának meghatározásában. A szívelégtelenség akár 35 százaléka örökletes, és a genetikai okok felelősek lehetnek más típusú szívizombetegségért is, beleértve a „megvastagodott szívizmot" (hipertrófia).

Az egészséges életmód és az évenkénti orvosi ellenőrző vizsgálat minden életkorban kritikus fontosságú, mert a különösen aktív, fiatalabb emberek gyakran könnyen figyelmen kívül hagyják a szívelégtelenség tüneteit, például a fáradékonyságot, a fizikai aktivitással járó légszomjat, a láb duzzanatát és a hasi puffadást.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.