A magasvérnyomás betegségben szenvedők egy része általában nem szedi rendszeresen a gyógyszereit. Ha azonban a vérnyomás tartósan magas, károsíthatja az ereket.

A tartósan magas, kezeletlen vérnyomás számos egészségi probléma (például szívbetegségek, szívelégtelenség, stroke, vesekárosodás, látásvesztés, memóriavesztés és kognitív hanyatlás) kiváltó oka lehet. Amennyiben a kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a gyógyszeres terápia helyett először érdemes megpróbálni az életmódbeli változtatásokat, az alábbi természetes módok segíthetnek:

Tartsa egyensúlyban a mikrotápanyagok arányát. Fogyasszon kevesebb nátriumot (napi 1500 mg alatti mennyiségben) és több kálium-tartalmú élelmiszert (például szilva, banán, alma, eper, körte, narancs, lencse, brokkoli, karfiol, zöldborsó, kígyóuborka, kukorica, sárgarépa).

magas vérnyomás kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fogyasszon probiotikumokat. A probiotikumokat, vagyis a fogyasztható élő baktériumokat tartalmazó ételek fogyasztása összefüggésbe hozható az egészségesebb vérnyomásértékkel.

Fogyjon vagy őrizze meg az egészséges testsúlyát. A felesleges kilók tartósan magasabbá „teszik” a vérnyomást, így fokozva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

Mozogjon többet. A rendszeres fizikai aktivitás – főleg az aerob edzésformák (például gyorsabb séta, futás, kerékpározás) - bizonyos esetekben ugyanolyan előnyös lehet a szív számára, mint a gyógyszeres kezelés.

Stresszkezelés. Mindenki életében előfordul – ritkábban vagy gyakrabban – különböző mértékben a stressz. A tartós stressz azonban megemelheti a vérnyomást, így fontos az egyéni igényeknek megfelelő stresszkezelési módszerek (például jóga, meditáció) gyakorlása.

Vajon ezek tényleg hatékonyak?

Előfordul, hogy a magas vérnyomást kizárólag életmódbeli változásokkal csökkenthető, más esetekben azonban az egészséges életmód kiegészítéseként gyógyszerek szedésére is szükség lehet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.