A magas koleszterinszint és a vérnyomás a szívbetegségek fő kockázati tényezője. A legújabb kutatások szerint a gyulladás is kulcsfontosságú rizikófaktor.

A gyulladás szerepe a szívbetegségekben

A gyulladás része a szervezet immunválaszának egy betegség vagy sérülés esetén. A gyulladás segít lelpusztítani a baktériumokat és megkönnyíti a gyógyulást. A koleszterin és más, az artériákban felhalmozódott plakkok (érelmeszesedés) azonban gyulladásos reakciót is kiválthatnak. A gyulladás tartósan alacsony szintje irritálja az ereket, ami szintén elősegítheti a plakkok növekedését, érelzáródást és vérrögöt okozva - ezek a szívrohamok és a stroke elsődleges okai.

vérvétel szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyulladáscsökkentő életmódbeli változások

A gyulladást úgy kezelhető, hogy elkerüli a szervezet gyulladásos reakcióját aktiváló tényezőket. A jó hír, hogy ugyanezek az életmódbeli változtatások csökkentik a rossz koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a magas vércukorszintet is. A gyulladás csökkentése érdekében a következőket teheti:

  • Dohányzásról való leszokás: a dohányzás károsítja az ereket és elősegíti az érelmeszesedést. A leszokással a felére csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
  • Egészséges testsúly fenntartása: a túlsúly számos egyéb betegség kockázatát növeli. Emellett a hasban felhalmozódó zsírtípus (az úgynevezett zsigeri zsír) kiválaszt egy gyulladást okozó molekulát.
  • Rendszeres testmozgás: a napi 20 perc edzés csökkentheti a gyulladást. A mérsékelt edzések, mint például a gyors séta is hatékony.
  • Egészséges ételek: a feldolgozott és gyorséttermi ételek gyulladást okoznak, a teljes ételek viszont gyulladáscsökkentők. Egyen több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot, diót és zsíros halat.
  • Rendszeres vérvizsgálat: a krónikus gyulladás nem okoz tüneteket, így a diagnosztizálás mérés egyetlen módja a vérvizsgálat.

Az egészséges életmód választása a legjobb módszer ennek a kockázati tényezőnek a csökkentésére, bár az orvosok sztatin-gyógyszert is előírhatnak azok számára, akiknek nagyobb a szívbetegség kockázata.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.