A rákkezelés csökkentheti az érelmeszesedésért felelős gyulladást is – az artériákon belüli plakk felhalmozódását, amely szívrohamhoz és szélütéshez vezethet.

A klinikai vizsgálatban a kilenc hétig tartó anti-CD47 kezelést követően a résztvevők nagy részénél jelentős mértékben csökkent az érgyulladás.

A szívbetegségeket jelenleg csak a hagyományos kockázati tényezők (például magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint) csökkentésével tudják kezelni. A kutatást végző szakemberek gyanították, hogy az anti-CD47 antitestek csökkenthetik a gyulladást, mégis meglepődtek azon, hogy néhány betegnél rövid időn belül ilyen jelentős csökkenést tapasztaltak.

rákkezelés szívbetegség stroke
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az anti-CD47 antitestek úgy működnek, hogy a rákos sejtek felszínén lévő "ne egyél meg" molekulához kötődnek, és elfedik azt. Ez a molekula megvédi a rákos sejteket attól, hogy a makrofágoknak nevezett immunsejtek elnyeljék őket.

A közelmúltban kimutatták, hogy az elmeszesedett plakkok nagyjából ugyanúgy kezdődnek, mint a rákos megbetegedések, amikor egyetlen simaizomsejt-prekurzor a véredény nyálkahártyájában ismételten osztódik, és olyan „dudor” keletkezik, amely megzavarja a véráramlást és elősegíti a gyulladást. Mivel a makrofágok a gyulladt és elhaló sejteket is eltávolítják, az anti-CD47 kezelés az érgyulladásának mértékét is befolyásolja.

Bár az eredmények biztatók, további kutatásokra van szükség, de az az ötlet, hogy anti-CD47 antitestet alkalmazzanak a szívbetegségek kezelésére, érdekes. Ennek koncepciója valóban eltér minden mástól, amit jelenleg „kínálhatnak” a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek.

Forrás: https://scopeblog.stanford.edu/2021/02/01/a-cancer-treatment-that-tackles-heart-disease/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.