Magyarországon mindkét nem esetében a szív- és érrendszeri betegségek felelősek a halálozások feléért, melyek túlnyomó része megelőzhető lenne.

Diagnosztikai lehetőségek

Az akut szívinfarktus elektrokardiográfiás és echokardiográfiás vizsgálattal (a szívüregek és a szívbillentyűk állapotának, a szív teljesítményének felmérése) és a biomarkerek (például troponin, kreatin-kináz) kimutatásával diagnosztizálható. Az agyat ellátó erek és a perifériás érhálózat vizsgálata ultrahanggal, Doppler-vizsgálattal (a véráramlás sebességének mérése és az erek belső felszínén létrejött lerakódások, az úgynevezett „érelmeszesedéses plakk” kimutatása), az agyállomány-sérülés képi megjelenítése pedig számítógépes rétegvizsgálattal (CT) vagy mágneses magrezonanciás (MRI) vizsgálattal történik. Az akut időszak után végezhető a digitális angiográfiás vizsgálat, mely az agyi erek károsodásának felmérésére szolgál.

szivbetegseg_stroke_diagnozis_kezeles_MRI_CT
Forrás: pixabay.com

Kezelési lehetőségek

A szívinfarktus kezelése két szakaszból áll: az első szakaszban az akut stádium terápiája, a másodikban pedig a tartós kezelés történik. A kardiológiai intenzív osztályon végzett akut szakasz kezelésének (például értágítás, trombolízis) célja a szívizom vérellátásának biztosítása, vagyis a szívizom-elhalás mértékének csökkentése, valamint a ritmusos szívműködés és a szív megfelelő pumpafunkciójának fenntartása. Az akut szakaszt követően további kórházi kezelés szükséges a tartós kezelés (például gyógyszeres terápia, az életmód-változtatás kialakítása, műtét) miatt, melynek célja a szív működésének biztosítása, valamint az újabb szívinfarktus megelőzése.

A trombózis/embólia következtében kialakult akut stroke kezelését (trombolízis) 3-4 órán belül el kell végezni a jobb túlélési és gyógyulási esély érdekében. A tartós kezelés módjai hasonlóak a szívinfarktusnál leírtakhoz. Az agyvérzés kezelése gyógyszeres vagy műtéti úton történhet.

A perifériás artériás érbetegség kezelése értágító gyógyszerekkel (súlyosabb esetben műtéttel) történik, de az életmód megváltoztatása (például a dohányzás elhagyása) is nagymértékben javíthatja a beteg állapotát.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.